O bucățică de Germanie, construită la Călărași: Cum arată cea mai energo-eficientă grădiniță din Republica Moldova (FOTO, VIDEO)

O bucățică de Germanie, construită la Călărași: Cum arată cea mai energo-eficientă grădiniță din Republica Moldova (FOTO, VIDEO)

Cum e să cheltui pentru încălzirea și iluminarea unei clădiri de peste 1000 de metri pătrați tot atât cât pentru un apartament cu trei camere? Acest scenariu, care la prima vedere, pare de domeniul fantasticului, e desprins din realitate. Este vorba de o grădiniță construită într-un orășel din Republica Moldova, după standarde nemțești de eficiență energetică.

Un teren gol pe un vârf de deal. Așa arăta acum 5 ani locul unde astăzi se află grădinița „DoReMicii” din orașul Călărași. Este cea mai energo-eficientă instituție publică din Republica Moldova, deosebindu-se de altele chiar și prin design.

Panourile fotovoltaice, pompele geotermale, sistemul de ventilare prin recuperare, sistemul de încălzire și răcire prin pardoseală, toate fac astfel încât costurile anuale de întreţinere a grădiniţei să fie cu aproximativ 90 la sută mai mici decât în cazul grădinițelor obișnuite. Mai exact, pentru iluminare, încălzire și răcire se cheltuiesc în jur de 2.000 – 2.500 de lei moldovenești (puțin peste 100 EUR) în fiecare lună, cam tot atât cât cheltuie un chișinăuian pentru încălzirea unui apartament cu trei camere (cu o suprafață de cca 100 m2). Astfel, prin acest proiect, autorii au reușit să construiască, înafara hotarelor Uniunii Europene, o bucățică Germanie.

Privind la acest obiect, unic în țară, primarul orașului își amintește cum a început totul.

„În luna octombrie 2014 au venit la noi reprezentanții din Germania. A fost o zi frumoasă. Când au văzut aici dealuri frumoase, frunze galbene, roșii, au spus: „Aici e Paradis. Aici să fie grădiniță””, își amintește Nicolae Melnic, primarul orașului Călărași.

De începuturi își amintește și șefa instituției, dar cu o ușoară doză de ironie.

„Toată lumea a crezut la început că vom fi salarizați de germani. Da, sunt vorbe multe. Credeau că e o grădiniță privată, dar e o grădiniță de stat. Suntem controlați și salarizați de stat”, subliniază Silvia Dodon, directoarea grădiniței „DoReMicii”.

Astăzi, grădinița este frecventată de 122 de copii din localitate. Aici activează 9 cadre didactice, 5 ajutori de educatori, asistent medical și personal auxiliar. Deși condițiile de muncă se deosebesc mult de cele din alte instituții preșcolare din țară, problema personalului se simte, însă, și aici.

„Eu nu mă supăr pe angajații tineri care au încercat și au văzut că salariul nu le ajunge. De aceea, am încadrat și cadre la pensie, sunt apte de muncă, au energie, vor să fie alături de noi. Printre educatori se numără doamne în vârstă, dar și cadre tinere. Asta mă bucură, pentru că poate fi un transfer de experiență”, mai adaugă Silvia Dodon.

În oraș mai sunt alte două instituții de învățământ preșcolar. Chiar și așa, aproape 300 de copii din Călărași așteaptă să li se ofere un loc în grădinițe.

Grădiniţa DoReMicii a fost proiectată şi construită cu susţinerea financiară şi asistenţa tehnică din partea Germaniei, în cadrul proiectului „Infrastructură socială şi eficienţă energetică”, implementat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova.

„E o grădiniță mai specială, o grădiniță în care se pune accent pe eficiența energetică. O abordare grijulie față de sursele de energie. Pentru noi eficiența energetică, utilizarea rațională a resurselor este o contribuție importantă în dezvoltarea unei economii durabile. Sunt și alte moduri cum ar putea arăta o grădiniță. Asta e una dintre ele. Ceea ce ne-am dorit să arătăm aici e cum poate fi o grădiniță optimală și eficientă din punct de vedere energetic”, adaugă la rândul său Angela Ganninger, Ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova.

Suma totală a investițiilor a fost de 1.043.466 de euro, integral finanțat de Guvernul Germaniei. Contribuția primăriei Călărași a fost de 600.000 de lei (cca 30 de mii de euro), contribuția Fondului de Eficiență Energetică – 908.800 de lei (peste 46 de mii de euro).

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.