Moldovenii au prins curaj și se împrumută tot mai des de la bănci

Moldovenii au prins curaj și se împrumută tot mai des de la bănci

După 4 ani de cădere continuă, volumul de credite acordat economiei de către sectorul bancar și nebancar în 2018 a înregistrat o creștere de 4,4 miliarde de lei, recuperând practic întreaga cădere. Și acest lucru se datorează exclusiv persoanelor fizice, care au devenit salvatorii sectorului financiar al Republicii Moldova.

Această creștere a fost asigurată în primul rând de sectorul nebancar, care a înregistrat o creștere estimativă* a portofoliului de credite cu 2,4 miliarde de lei, urmat de sectorul bancar care și-a majorat portofoliul de credite cu 2 miliarde lei în 2018, se arată într-o analiză IDIS Viitorul.

Sectorul nebancar în perioada de criză și-a majorat portofoliul de credite de 2,7 ori, de la 3,4 miliarde lei în 2013 la 9,1 miliarde lei în 2018. În rezultat, companiile nebancare și-au majorat semnificativ ponderea de creditare a economiei naționale de la 7,4% în 2013 la 20,5% în 2018.

Publicitate

Creșterea portofoliului de credite a sectorului nebancar în perioada de criză a atenuat prăbușirea creditării economiei naționale.

...

Tot în 2018, după o cădere de 4 ani, și portofoliul de credite oferite de sectorul bancar a înregistrat o creștere semnificativă. Această creștere se datorează în special creșterii portofoliului de credite oferite persoanelor fizice, pentru consum și ipotecă, iar mai mult de jumătate din această creștere a fost asigurată de o singură bancă: MAIB, care prima a realizat că clientul de bază al băncii sunt: persoanele fizice.

De fapt personale fizice au fost colacul de salvare pentru întreg sector financiar.

Pe întreaga perioadă de criză doar portofoliul de credite oferite persoanelor fizice a înregistrat creștere atât în Sectorul bancar cât și nebancar. Drept consecință ponderea creditelor oferite persoanelor fizice a crescut de la 15,5% în anul 2013 la 40% în anul 2018.

...

Anul trecut s-a stopat căderea portofoliului de credite oferite de sectorul financiar la nivel de 27 de miliarde de lei, ceea ce este cu 11,5 miliarde de lei mai puțin față de maxima istorică din 2013 când portofoliul de credite ale persoanele juridice (sectorul bancar și nebancar) a tins nivelul de 38,5 miliarde de lei. Din a doua jumătate a lui 2018 înregistrăm o ușoară înviorare a procesului de creditare a persoanelor juridice atât de sectorul bancar cât și de nebancar.

* nu au fost încă publicate datele anuale ale companiilor de leasing, însă ele pot influența datele estimative cu max +/- 0,05 miliarde lei, cea ce nu schimbă cu nimic concluziile noastre.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal