
Republica Moldova, una dintre cele mai pașnice țări din lume. Iată cât constituie cheltuielile militare în raport cu alte state
În anul 2018 cheltuielile militare ale Republicii Moldova au crescut cu circa 13% și au trecut de 34 milioane de dolari, arată un raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) de la Stockholm. În pofida acestei creşteri cheltuielile militare ale Republicii Moldova sunt printre cele mai mici din întreaga lume şi practic cele mai mici din Europa, excepţie făcând Islanda, care nu are deloc buget militar, scrie mold-street.
・
Până şi Kosovo alocă de aproape două ori mai mult pentru apărare. Același studiu arată că Republica Moldova a alocat anul trecut de aproape de 10 ori mai puțin ca Georgia şi de 18 ori comparativ cu Armenia, țări comparabile ca teritoriu și populație și care la fel au făcut parte din fosta URSS.
De altfel bugetul alocat de Moldova pentru apărare rămâne constant în jurul a 0,3-0,5% din PIB deja de mai mult de un deceniu. Asta în timp ce statele din regiune alocă mai mult de 2-3%. Calculate pe cap de locuitor alocaţiile militare ale Moldovei sunt de doar 8 dolari, de 10 ori mai mici ca în Georgia, de 30 de ori - ca în România şi de 50 de ori mai mici decât în Rusia.
Anul trecut, cheltuielile militare în întreaga lume au crescut cu 2,6%, la nivelul de 1.822 de miliarde de dolari. A fost al doilea an consecutiv în care s-a înregistrat această tendinţă (în 2017, creşterea a fost de 1,1%), iar totalul este cel mai ridicat după 1988.
Tendinţa este susţinută în special de SUA şi China. Începând din 2017, administraţia condusă de preşedintele american Donald Trump a lansat noi programe de achiziţie de armament.
În 2018, SUA au alocat pentru apărare 649 de miliarde de dolari, aproximativ cât totalul bugetelor respective ale următoarelor opt ţări în clasamentul cheltuielilor militare. Pe locul al doilea s-a plasat China, unde s-a înregistrat o creştere de 83% faţă de 2009. Urmează Arabia Saudită, India - în urcare cu un loc - şi Franţa.
Pentru prima dată, Rusia nu este printre primele cinci clasate, ci doar a şasea, după scăderi consecutive ale cheltuielilor militare începând din 2016, în contextul sancţiunilor economice impuse din 2014 de ţările occidentale, ca urmare a conflictului ucrainean.
Prin „cheltuieli militare” SIPRI înțelege întregul spectru de cheltuieli suportate de stat pentru forțele armate, inclusiv achiziționarea și modernizarea de echipamente militare și armamente, salariile militare, costurile operațiunilor militare, construcții, asigurări, cercetări și educație.