Vânzările de automobile noi în R. Moldova în primul trimestru din 2019: moldovenii, amatori tot mai mari de SUV-uri

Vânzările de automobile noi în R. Moldova în primul trimestru din 2019: moldovenii, amatori tot mai mari de SUV-uri

Vânzările de automobile noi din primul trimestru al anului 2019 continuă să releve un tablou de conturare sănătoasă a pieţii, marcată de o uşoară creştere generală, susţinută în principal de SUV-uri, atât cele la preţ mai raţional şi mai accesibil, cât şi cele premium. Practic, SUV-urile cresc cu o cotă mult mai mare decât tempoul general al pieţii, în timp ce alte caroserii cunosc vânzări simţitor mai modeste. Putem afirma că moldovenii preferă tot mai mult SUV-urile, şi dacă anul trecut cota lor trecuse uşor de 50% din totalul automobilelor noi, atunci în primul trimestru al acestui an cota SUV-urilor a urcat deja la 58% din totalul vânzărilor de automobile noi, scrie piataauto.md.

Dar, deşi tabloul general cunoaşte schimbări moderate, unele mărci au cunoscut salturi consistente, atât în creştere, cât şi în descreştere.

În total, în primele 3 luni ale anului 2019, în Moldova au fost înmatriculate 1,397 automobile noi, în creştere cu 2.7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au înmatriculat 1,360 automobile noi.

Publicitate

Dacia rămâne a fi liderul tradiţional al clasamentului, cu 344 automobile vândute în primul trimestru, cu o creştere considerabilă de +15.1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru prima dată în ultima perioadă, SUV-ul Duster l-a depăşit la vânzări pe Logan, cu 145 de unităţi pentru Duster şi doar 133 unităţi pentru Logan!

...

Skoda ocupă ce-a de-a doua poziţie a clasamentului general, cu 179 de unităţi vândute în primul trimestru. În gama mărcii cehe Octavia rămâne a fi cel mai popular model, cu 57 de unităţi, însă este urmată nu de alte sedanuri, ci din nou de un SUV – Kodiaq. Acesta a înregistrat 35 de exemplare vândute în primele 3 luni. Şi SUV-ul Karoq înregistrează un tempou pozitiv, numărând încă 11 exemplare vândute în acest prim trimestru.

...

Pe poziţia a 3-a se clasează Hyundai, cu 143 de unităţi livrate. Şi aici toate 3 cele mai vândute modele sunt SUV-uri – Tucson, Santa Fe şi Creta.

O situaţie similară de preferinţa pentru SUV-uri o înregistrează şi Toyota, clasată pe poziţia a 4-a, cu 101 automobile vândute în primul trimistru. Bestseller-ul absolut aici e noua generaţie RAV4, vânzările căreia au cuantificat 48 de unităţi din cele 101. Următoarele modele în topul mărcii nipone sunt C-HR şi Land Cruiser Prado.

...

Clasamentul e continuat de KIA, cu 83 de unităţi, iar 58 dintre ele revin SUV-ului Sportage. Pe poziţia a 6-a se clasează Ford, cu 68 de unităţi. Marca a reușit o creştere spectaculoasă de +74.4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut tot datorită unui SUV, Kuga, căruia îi revin 15 unităţi. Alte 11 unităţi îi revin pick-up-ului Ford Ranger, însă, atunci când vorbim de SUV-uri în această statistică, nu includem şi modelele pick-up.

Citește continuarea pe piataauto.md.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal