Presa bate alarma: căutarea hotărârilor judecătorești după nume, din nou în pericol

Presa bate alarma: căutarea hotărârilor judecătorești după nume, din nou în pericol

Subiectul căutării actelor judecătorești după numele părților din dosar a revenit în atenția publică după ce Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești (AAIJ) a actualizat interfețele paginilor web ale zece instanțe de judecată, de apel și de fond. Mai multe instituții de presă au relatat despre faptul că odată cu noile modificări nu mai este posibilă căutarea hotărârilor judecătorești după numele părților din dosar, scrie Media-Azi.md.

Elena Corolevschi, directoarea adjunctă a AAIJ, a explicat că motorul de căutare nu a fost eliminat, ci doar redenumit în „Conținut”.

Până în prezent au fost schimbate trei pagini ale curților de apel și șapte pagini ale instanțelor de judecată de fond, din totalul de 15: Curtea de Apel Bălți, Curtea de Apel Comrat, Curtea de Apel Cahul, Judecătoria Bălți, Judecătoria Drochia, Judecătoria Edineț, Judecătoria Soroca, Judecătoria Cimișlia, Judecătoria Comrat, Judecătoria Cahul.

Publicitate

Atât reprezentanții AAIJ, cât și un avertisment plasat paginile web ale acestor instanțe de judecată precizează că, deocamdată, utilizatorii ar putea identifica probleme tehnice atunci când vor încerca să găsească hotărârile pe care le caută.

„În legătură cu prelungirea perioadei de testare experimentală a noului Program Integrat de Gestionare a Dosarelor până la 15 iunie 2019 și desemnării instanțelor judecătorești-pilot suplimentare în vederea testării Sistemului Informațional Judiciar, informația pe paginile web ale instanțelor judecătorești, care se extrage din Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor poate fi reflectată incomplet sau cu unele devieri. Cerem scuze pentru inconveniențele create”, se arată paginile web modificate.

Potrivit angajaților AAIJ, în curând va fi modificată și pagina web a Curții de Apel Chișinău.

Temerile experților rămân însă valabile, după ce acum circa doi ani autoritățile au scos posibilitatea căutării după nume și prenume a actelor judecătorești sub pretextul protecției datelor cu caracter personal. În noiembrie 2017, după ce inițiativa a fost criticată de experți, jurnaliști și reprezentanți ai societății civile, motorul de căutare a fost restabilit pe portalul instanțelor naționale de judecată.

„Într-adevăr, rubrica «Conținut» pare să permită în continuare identificarea și părților dosarului, deși răspunsul AAIJ de acum două zile era diferit (răspuns oferit Ziarului de Gardă – n.r.). Temerea noastră rămâne însă valabilă. Rezultatele căutării de la această rubrică pot fi în orice moment modificate, astfel încât să fie manipulat ceea ce apare. În orice moment, rubrica «Părțile» de la rezultate poate să dispară. Dacă la un moment dat CSM acceptă să revadă Regulamentul de publicare a hotărârilor judecătorești, atunci interfața nouă a site-urilor este deja pregătită și va afișa la această rubrică cu totul alte detalii ale dosarului, dar nu părțile”, explică Ilie Chirtoacă, consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

Potrivit lui, această schimbare în mod automat îngreunează rezultatele căutării. „Dacă scriem Serviciul Fiscal sau Cancelaria de Stat la motorul de căutare după sistemul anterior, obțineam dosarele în care aceste entități au calitatea de parte a unui proces. Urmând logica sistemului nou, acesta ne va oferi toate litigiile în care sunt menționate Fiscul sau Cancelaria de Stat, indiferent dacă sunt părți ale unui litigiu. Astfel, numărul rezultatelor și procesul de triere va îngreuna identificarea hotărârilor pe care le căutăm”, punctează juristul.

Citește continuarea pe media-azi.md.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal