„Noi avem posibilitatea să îndeplinim toate condițiile și pentru ultima tranșă. Pentru că algoritmul este același: în toamnă va veni altă misiune a FMI, exact așa se stabilesc niște condiționalități, se îndeplinesc, se primește tranșa. Considerând faptul că timpul este restrâns între, să zicem, prima misiune și a doua, este riscul că ultima tranșă nu va putea fi primită anul acesta, va fi nevoie de prelungit programul cu încă trei luni. Și acesta este un scenariu absolut realist, pe care noi îl luăm în calcul și este scenariul de bază”, a declarat Ion Chicu.

Oficialul nu consideră că Moldova ar avea motive să întrerupă actualul program cu FMI, chiar dacă acesta presupune anumite provocări macrofinanciare:

„Nu este niciun raționament să întrerupem acest program. În cazul când se reușește instaurarea noului Guvern, chiar într-o săptămână vine misiunea Fondului deplină. Misiunea va face evoluarea respectivă pentru următoarea tranșă, stabilește condiții pentru următoarea tranșă. Condițiile țin, într-adevăr, mai mult de cadrul macro-bugetar, dar ar avea și elemente pe partea cu sistem bancar”.

Anterior și Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu a subliniat că pentru ca o nouă misiune a Fondului Monetar Internațională să vină în Republica Moldova și pentru ca să fie agreate anumite acțiuni și debursată următoarea tranșă din parte FMI, este nevoie de un Guvern plenipotențiar la Chișinău. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!