„Am luat măsuri legale împotriva vânzării ilegale de către unele persoane a unui soi de cartofi pe care l-am înregistrat“, a declarat PepsiCo India pentru Reuters.

Agricultorii, dintre care patru deţin mici ferme proprii, spun că plantează cartofii „de mult timp fără probleme“ şi că „folosesc în mare măsură seminţe din culturile anului precedent“.  

Cu toate acestea, ei nu au explicat cum au ajuns în posesia soiului FC5. Acesta este furnizat, de obicei, fermierilor care în schimb vând toată recolta către PepsiCo pentru producerea Lay's. După ce a observat că unii fermieri produc soiul FC5 fără să aibă un contract cu PepsiCo, multinaţia a decis să-i dea în judecată, pentru a proteja fermele care au încheiate acorduri, notează slate.fr.  

Vineri, în instanţă, compania PepsiCo a acceptat să renunţe la plângere cu o singură condiţie: fie agricultorii vor cultiva un alt soi, fie păstrează FC5, dar producţia o vând exclusiv firmei.  

Dar, la nivel local, puţini oameni doresc ca această rezolvare să fie în afara instanţei. Activiştii au acuzat PepsiCo că a trimis detectivi privaţi care s-au dat drept posibili cumpărători să facă videoclipuri şi să ia mostre de cartofi, precum şi să facă presiuni asupra fermierilor independenţi.   

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!