SUA și China au cele mai mari cheltuieli militare. Bugetele pentru înarmare au crescut în întreaga lume

SUA și China au cele mai mari cheltuieli militare. Bugetele pentru înarmare au crescut în întreaga lume

Potrivit noului raport al Institutului pentru Cercetare în domeniul Păcii (SIPRI), sumele alocate apărării au crescut în întreaga lume. Cheltuielile militare au ajuns la nivel global la 1.822 de miliarde de dolari în 2018, potrivit raportului anual publicat de Institutul pentru Cercetare în domeniul Păcii (SIPRI) din Stockholm. E vorba de o creştere de 2,6% faţă de anul precedent.

SUA conduce clasamentul statelor cu cele mai ridicate cheltuieli pentru apărare, înregistrând o creştere de 4,6% faţă de 2017. Cercetătorul Nan Tian de la SIPRI a declarat pentru DW că e vorba de prima creştere de aceste dimensiuni din „ultimii şapte ani” şi că se estimează o creştere considerabilă în deceniile următoare, transmite digi24.ro.

„Americanii au început să implementeze un nou program de modernizare a armatei care va începe în 2019 sau 2020", explică Nan Tian, care conduce proiectul SIPRI privind cheltuielile militare.

Publicitate

Germania sub presiune

Germania e în topul celor 10 ţări cu cele mai ridicate cheltuieli militare, alocând anul trecut 1,2% din PIB pentru apărare - fără a ajunge însă la obiectivul NATO de 2% din PIB, în ciuda presiunilor din partea Washingtonului.

Şi Franţa, şi Marea Britanie ocupă locuri fruntașe în clasamentul publicat de SIPRI, dar guvernul de la Paris nu a atins obiectivul de 2 procente al alianţei NATO.

Rusia rămâne în urmă

Rusia, una dintre ţările cu cele mai ridicate cheltuieli militare, a scăzut de pe locul patru pe locul şase la nivel mondial în clasamentul SIPRI pe 2018.

„E vorba de o scădere de 3,5 la sută în 2018, la care s-a ajuns însă din cauza inflaţiei (din Rusia). La nivel nominal, cheltuielile au rămas constante între 2017 şi 2018”, spune Nan Tian de la SIPRI.

Anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi acţiunile Moscovei în Ucraina au dus la o creştere a cheltuielilor de apărare în mai multe ţări din estul Europei. Ucraina a alocat 4,8 miliarde de dolari pentru apărare anul trecut, ceea ce reprezintă o creştere de 21 la sută.

Citește și: Republica Moldova, una dintre cele mai pașnice țări din lume. Iată cât constituie cheltuielile militare în raport cu alte state

Republica Moldova, România, Polonia, Lituania, Letonia şi Bulgaria au cheltuit mai mult pentru apărare în 2018 decât în anul precedent, iar îngrijorarea privind ameninţările din partea Rusiei a crescut în întreaga regiune.

În martie, SIPRI a atras atenţia - alături de Ministerul federal de Externe - asupra evoluţiilor îngrijorătoare din domeniul tehnologiilor militare, cum ar fi sistemele autonome letale, războiul cibernetic şi armele biologice.

„În ziua de azi, ne confruntăm cu o nouă frontieră. În era digitală, tehnologia avansează cu viteza luminii - cu repercusiuni majore, fără precedent, asupra prezentului, dar şi asupra conflictelor şi războaielor viitoare”, a spus ministrul german de externe, Heiko Maas.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal