
Mai puțin de o treime dintre moldoveni sărbătoresc 1 mai (STUDIU)
Acum 130 de ani, clasa muncitoare de pe continentul Nord American lupta pentru drepturile sale, pentru condiții de lucru care să nu pună în pericol viața și pentru o zi de muncă de opt ore în loc de 16. Astăzi, peste 90 de țări din lume, inclusiv Moldova, sărbătoresc Ziua Internațională a Muncii pe data de 1 mai și profită de o zi de odihnă în plus. În timp ce tradițiile de 1 mai sunt diferite de la țară la țară – în unele, această zi este marcată de proteste pentru drepturile muncitorilor, în altele, se iese la natură și se face grătar. Un studiu Magenta Consulting arată că doar 3 din 10 moldoveni sărbătoresc ziua de 1 mai.
・
70 la sută afirmă că nu fac nimic deosebit în această zi. Cei care totuși o marchează sunt predominant din mediul rural și au peste 31 de ani.

Tinerii obișnuiesc să iasă în natură de Ziua Muncii într-o măsură mai mare decât alte categorii de vârstă – 47% dintre acei cu vârsta de 18-25 de ani planifică un grătar în aer liber. Bărbații, de asemenea, preferă să petreacă această zi mai degrabă la natură, pe când mai multe dintre femei au menționat că sărbătoresc 1 mai acasă. 61% dintre persoanele din mediul rural, de asemenea, aleg să sărbătorească acasă – așa cum aceștia au casă la sol, pot face un grătar la aer liber, fără să se deplaseze în sânul naturii. Celor din oraș le lipsește acest privilegiu, așa că, o mare parte dintre ei (44%) afirmă că sărbătoresc undeva la natură.