RISE Moldova: Statul a vândut fosta cantină a Guvernului, o parte din Casa Presei și un monument istoric la prețuri mai mici decât cele de pe piață

RISE Moldova: Statul a vândut fosta cantină a Guvernului, o parte din Casa Presei și un monument istoric la prețuri mai mici decât cele de pe piață

La începutul acestui an, mai multe imobile din Chișinău care aparțineau statului au ajuns pe mâini private la prețuri mai mici decât cele de piață. Printre ele – fosta cantină a Guvernului, o vilă cu statut de monument istoric și aproape două mii de metri pătrați din Casa Presei. Pentru a putea cumpăra clădirile pe bani mărunți, proprietarii le-au luat inițial în arendă, iar câteva luni mai târziu au solicitat privatizarea lor, arată un material RISE Moldova.

Pentru a putea cumpăra clădirile pe bani mărunți, proprietarii le-au luat inițial în arendă, iar câteva luni mai târziu au solicitat privatizarea lor. Este și cazul Cantinei Cancelariei de Stat, cunoscută drept Cantina Guvernului, un garaj, un depozit și un restaurant, din care au rămas doar pereții.

Fosta cantină, spre exemplu, a fost cedată cu 9 milioane de lei, ceea ce înseamnă că un metru pătrat a costat puțin peste cinci mii de lei, sau circa 270 de euro. În ultimii ani imobilul nu a fost utilizat și se află în stare de degradare.

Publicitate

Cine sunt cumpărătorii?

Cumpărătorul este compania Construct Deluxe SRL, al cărei proprietar este Marcel Botnariuc, un tânăr de 26 de ani dintr-un sat din raionul Florești. Firma a fost fondată pe 17 august 2018 și inițial a luat în arendă imobilele de pe strada Mateevici. Se întâmpla cu două luni înainte de a bate palma cu statul.

Marcel Botnariuc, proprietarul Construct Deluxe, are un frate mai mare. Îi spune Igor și are 29 de ani. La începutul acestui an și el a făcut afaceri cu statul prin intermediul unei companii pe care o deține. Este vorba de Construct Elegant SRL, firmă cu denumire asemănătoare cu cea a fratelui mai mic.

Similaritățile dintre cele două companii nu se opresc aici. Ambele au fost înregistrate în aceeași zi – 17 august 2018, ambele au un capital social de doar două mii de lei și ambele își au sediul juridic la aceeași adresă – strada Mateevici A, 84/1.

Construct Elegant a preluat peste o mie de metri pătrați din Casa Presei, care este amplasată la câțiva pași de clădirea Guvernului. La fel ca fratele mai mic, și Igor Botnariuc a reușit să obțină un preț bun. A cumpărat metrul pătrat cu circa 490 de euro.

Exact în aceeași zi în care firma lui Igor Botnariuc și-a oficializat tranzacția cu statul, și alți doi agenți economici – Quantum Imobil SRL și Rîul Vechi Prim SRL – au fost împroprietăriți din contul Casei Presei. Aceștia au cumpărat în total 700 de metri pătrați, dintre care doar pentru 15 metri pătrați statul a cerut un preț de 875 de euro metrul pătrat. Pentru restul metrajului s-a mulțumit cu 440 de euro.

Astfel, statul a încasat din aceste trei tranzacții de la Casa Presei peste 16 milioane de lei. În schimb cele trei companii au intrat în posesia a peste 15 la sută din toată Casa Presei, fiind vorba preponderent de spații aflate la parterul și subsolul clădiri.

Analizând datele celor patru companii, RISE Moldova a constatat că în spatele tranzacțiilor de preluare a bunurilor statului se află același grup de persoane. Fie că sunt proprietarii reali, fie niște interpuși.

O altă conexiune între noii proprietari o reprezintă fondatorul și administratorul companiei Quantum Imobil, Sergiu Glinca. Acesta este diriginte pe șantierul viitoarei construcții a firmei Rîul Vechi Prim din spatele Casei Presei. Iar Inga Pruteanu, a cărei întreprinderea individuală – ÎI I.Pruteanu a făcut proiectul viitoarei clădiri, mai deține o companie – Archidesign Projects SRL care tot în ianuarie a cumpărat de la stat un imobil de pe strada București.

Este vorba de o vilă de 250 de metri pătrați construită în secolul XIX și cu statut de monument istoric. Un metru pătrat a fost vândut cu 347 de euro, ceea ce înseamnă că statul a luat pe ea 1,7 milioane de lei, echivalentul a circa 87 de mii de euro.

Experţi imobiliari susţin că preţurile de privatizare au fost de 3-4 ori mai mici decât se dau pe piaţă pentru astfel de imobile, dar şeful Agenţiei Proprietăţii Publice afirmă că acestea demult trebuiau vânduteCitiți continuarea pe RISE Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal