Calculele Experților: Prețul benzinei A-95 ar trebui să fie între 11 și 13 lei/litru

Calculele Experților: Prețul benzinei A-95 ar trebui să fie între 11 și 13 lei/litru

Conform calculelor experților prețul benzinei cu mărimea octanică 95 ar trebui să scadă cu aproximativ 6 lei, față de cel stabilit în prezent. Calculele în baza Proiectului metodologiei formării prețurilor la produsele petroliere, propus spre aprobarea Guvernului încă în noiembrie 2014, ar micșora prețul la cel puțin 13 lei/litru.

Expertul din cadrul Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică al Academiei de Știinţe, Mihail Poisic, afirmă că „Republica Moldova este un consumator final al produselor petroliere și primește doar o parte din efectul reducerii prețurilor la produsele petroliere la bursele internaționale”.

„O jumătate de an în urmă prețul unui baril de petrol marca Brent era de 115 dolari, în prezent acesta costă aproximativ 48 de dolari, sau de 2,5 ori mai puțin. Benzina cu valoarea octanică 95, a costat cu o jumătate de an în urmă, la bursele internaționale 1057 dolari pentru o tonă, iar în prezent datorită reducerii prețurilor la petrol a ajuns la 446,25 de dolari.

Dacă luăm în considerație aceste reduceri prețul benzinei de la noi din țară ar trebui să se reducă cu 6,5 lei, sau ar trebui să fie 12 lei. Importatorii de produse petroliere au redus prețul cu maxim 10%.

Aceste prețuri sunt cauzate de dorința companiilor importatoare de produse petroliere de a se îmbogăți din contul diferenței între prețul actual la benzină și motorină și prețurile declarate în Republica Moldova. Prețurile companiilor importatoare sunt majorate, iar venitul este împărțit”, afirmă Mihail Poisic pentru ziarul Argumenti i Facti în Moldova.

Și fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, este de părere că prețurile produselor petroliere ar trebui să fie altele. „Dacă vorbim de prețul în dolari a produselor petroliere principale la bursă și prețul în lei la stațiile noastre de alimentare cu petrol, cu siguranță, ele nu au cum să fie într-o corelație liberă de influența factorului valutar. Nu putem nega ceea ce se întâmplă pe piața valutară. Dacă e să vorbim în dolari, da acolo corelația trebuie să fie mult mai strânsă. Sigur ea nu poate fi de sută la sută, dar trebuie să fie mult mai strânsă.

<iframe src="https://agora.md/videoframe/142/620" frameborder="0" width="650" height="370"></iframe>

Directorul Institutului de Energetică al Academiei de Științe a Moldovei dr.hab., prof. Vladimir Berzan a efectuat calcule ale prețului pentru benzina cu mărimea octanică 95, conform proiectelor înaintate de ANRE spre aprobarea Guvernului și Parlamentului.

...

...

De remarcat că metodologia de formare a prețurilor la produsele petroliere nu stabilește nici o raportare la prețurile de pe piețele internaționale și o rată rezonabilă de rentabilitate. Metodologia stabilește doar că petroliștii nu trebuie să depășească rata profitului de 10%.

Anterior mai mulți politicieni au declarat că doresc modificarea Legii care stabilește metodologia formării prețurilor la petrol, însă totul s-a limitat până acum doar la declarații.

Jos prețul la benzină, o campanie marca Agora

Portalul Agora a lansat campania „Jos prețul la benzină”. În cadrul campaniei cerem petroliștilor reducerea prețului la carburanți, proporțional cu evoluțiile de la bursele internaționale. De asemenea, solicităm autorităților responsabile implicarea imediată în reglementarea cadrului normativ de stabilire a tarifelor în domeniu și crearea unei metologii de calcul simplă și transparentă.

Îndemnăm fiecare cetățean să se implice în campanie dând un Like paginii de Facebook „Jos prețul la benzină” și să vină cu argumente de ce prețul carburanților trebuie să scadă.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.