
RISE: Cum Pavel Filip l-a rugat pe Poroșenko să scoată de sub sancțiunile ucrainene o uzină din Transnistria (DOC)
Premierul Pavel Filip și-a folosit influența pentru a ajuta uzina metalurgică de la Râbnița să scape de sancțiunile Ucrainei, impuse în mai 2018 la pachet cu alte peste 700 de entităţi conectate la Moscova. RISE Moldova, în colaborare cu o echipă de investigație din Ucraina, a descoperit o scrisoare, semnată de Filip, în care acesta cere de la administrația de la Kiev nu doar să anuleze embargoul impus uzinei separatiste, ci și să înceteze orice investigații în legătură cu aceasta. Curios este și faptul că în perioada sancțiunilor, uzina de la Rîbnița continua să primească metal ucrainean prin intermediul unei firme cu sediul la Chișinău.
・
Uzina Metalurgică de la Rîbnița se află pe teritoriul controlat, de jure, de autoritățile moldovenești, însă de facto este controlată de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Aceasta nu achită nici un ban în bugetul R. Moldova din impozite și nici nu plătește taxe vamale.
În schimb aceasta varsă impozite în bugetul autoproclamatei republici. În 2018, timp de nouă luni, uzina a livrat în bugetul rmn peste 7 milioane de dolari. Mai mult a vărsa în hazna doar Sheriff.
În martie 2018, uzina a primit embargo din partea administrației lui Poroșenko pe un termen de trei ani. Sancțiunile au vizat blocarea activelor, limitarea operațiunilor de vânzare-cumpărare și altele. Uzina metalurgică a fost unica, de altfel, firmă moldovenească asupra căreia au fost impuse sancțiuni.
Deși motivele sancțiunilor sunt secretizate, jurnaliștii au reușit să afle că uzina de la Rîbnița era destinația în care ajungeau deșeurile metalice din regiunile ucrainene aflate în conflictul armat și controlate de forțele separatiste.
La un an distanță, cu câteva zile înainte de alegerile din Ucraina, uzina de la Rîbnița e exclusă din lista celor sancționați. În locul ei apare compania din Chișinău „Novastal prim”. Anume spre această firmă, pe hârtie, ajungeau la reciclare toate deșeurile metalice din Ucraina în perioada în care uzina de la Rîbnița era sub sancțiuni.
Jurnaliștii nu au găsit însă niciun depozit pe adresa companiei. Coincidență sau nu, însă în aceeași clădire din sectorul Botanica își are adresa oficiul PDM. Astfel, în aceeași clădire ajung să aibă adresa cei mai mari importatori de deșeuri metalurgice din Ucraina și partidul de la guvernare.
Jurnaliștii nu au putut afla de ce în locul uzinei de la Rîbnița brusc au apărut sancțiuni contra Novastal Prim. În schimb, în posesia lor a intrat un document semnat de premierul Pavel Filip în adresa administrației de la Kiev.
El a solicitat excluderea Uzinei „din lista entităţilor supuse sancţiunilor”, susţinând că aceasta s-ar afla într-o situaţie critică. El a cerut și reducerea de două ori a taxelor de export aplicate acestei întreprinderi, susţinând că ele ar fi o barieră administrativă. În plus a cerut încetarea investigaţiei antidumping faţă de Uzină, ca fiind nefondată şi suspendarea regimului individual de licențiere până la decizia finală a instanței de judecată.
La doar 10 zile de la expedierea scrisorii premierului Filip, autorităţile de la Kiev au exclus Uzina Metalurgică din lista entităţilor supuse sancţiunilor.
Întrebat dacă a semnat o asemenea scrisoare, Pavel Filip a fugit de presă. „O să vorbim altă dată”, a spus scurt acesta.
Citiți mai multe pe rise.md (în limba rusă).
