Cât costă apartamentul de lux de pe malul Mării Negre

Soţia lui Zelenski, Olena Zelenska, a achiziţionat, la jumătate de preţ, un penthouse complexul de lux „Emperor” de pe malul Mării Negre aparţinând oligarhului Oleksandr Buriak. Ea a plătit, în 2013, suma de 163.893 de dolari pentru apartamentul cu trei camere, potrivit declaraţiei de venit depuse de soţul ei anul acesta. Asta înseamnă 1.263 de dolari pe metru pătrat, în condiţiile în care valoarea de piaţă la acel moment, potrivit site-ului domik.ua, era între 3.000 şi 4.000 de dolari pe metru mătrat, scrie sursa citată.

Un agent imobiliar a declarat, sub protecţia anonimatului, că un apartament ca cel din complexul Emperor se vinde de obicei cu preţuri cuprinse între 2.500 şi 3.000 de dolari pe metru pătrat, dar poate ajunge şi până la 5.000 de dolari pe metru pătrat.

Nici Zelenski, nici soţia acestuia şi nici omul de afaceri nu au dorit să comenteze informaţiile, precizează sursa.

Cine este oligarhul care deține complexul imobiliar

Oleksandr Buriak este un fost membru al Parlamentului ucrainean, care, împreună cu fratele său, Serghei, a deţinut acţiuni la banca Brokbiznesbank din 2010 până în 2013, când şi-a vândut cea mai mare parte a acţiunilor.

Potrivit unei anchete, membri ai conducerii băncii, a căror identitate nu a fost făcută publică, sunt investigaţi sub acuzaţia de deturnare de fonduri din bugetul companiei începând cu anul 2012. Ca parte a investigaţiei, procurorii au confiscat bunurile a două companii suspectate că au beneficiat de fondurile fraudate. Este vorba despre companiile Seredinețke şi  Svarog-Bukovina, care sunt deţinute de Buriak, mai scrie sursa citată. 

Suspiciuni mai vechi de legături cu oligarhii

Acuzații că Volodimir Zelenski ar avea legături cu oligarhii au apărut încă de la sfârșitul campaniei electorale, iar suspiciunile au fost trezite tot de anumite proprietăți imobiliare. Zelenski are mai multe apartamente şi o casă în Ucraina, iar jurnaliştii au descoperit că ar avea şi o vilă de patru milioane de euro în Italia, pe care nu a menţionat-o în declaraţia de avere. Acolo ar fi vecin cu oligarhi ruși celebri, printre Oleg Deripaska.

Pe de altă parte, unii observatori bănuiau în campanie că Zekenski ar fi doar un paravan pentru oligarhul Ihor Kolomoiski, un rival al preşedintelui Petro Poroșenko. Postul TV al lui Kolomoiski a difuzat aproape tot serialul de comedie care l-a făcut celebru pe Zelenski.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!