„Provoacă nedumerire unele acțiuni ale Guvernului care au impus instituțiilor educaționale condiții economico-financiare noi care le știrbesc autonomia. S-a adoptat hotărârea prin care instituțiile de învățământ profesional-tehnic au trecut la finanțarea în regim de autogestiune financiar-economică. Nu s-a ținut cont de faptul că învățământul superior încă din anul 2013 activează în regim de autonomie financiară, iar schimbarea din mers a regulilor de finanțare, în timp ce fiecare al doilea student își face studiile cu plata taxei, fără a fi schimbate cuantumul taxei, a diminuat substanțial bugetele instituțiilor”, se arată într-o solicitare a activului sindical. 

Totodată, organizațiile sindicale susțin că instituțiile de învățământ vizate sunt dispuse să facă față plății salariilor doar pentru 6-8 luni ale anului 2019.

„Instituțiile pot asigura salarizarea doar pentru 6-8 luni ale acestui an. Deși instituțiile de învățământ întreprind măsuri concrete în vederea reducerii cheltuielilor salariale, decalajul apărut nu poate fi eliminat în totalitate fără alocarea unor surse financiare din partea Guvernului”, se mai arată în solicitare

Conform datelor operative prezentate Confederației Sindicatelor de către 12 instituții universitare și 15 Centre de Excelență și instituții de învățământ profesional-tehnic, deficitul bugetar la capitolul fondul de salarizare constituie circa 120 milioane de lei, aproape tot atâta este și necesarul pentru întreținerea instituțiilor date. De asemenea, sub semnul întrebării este și achitarea viitoarelor indemnizații de concediu.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!