Proiectul prevede că valoarea maximă a unui comision perceput în cazul plăților spre bugetul național va fi de 0,5% 

De asemenea, conform acestei prevederi se impune un scenariu de reducere a comisioanelor aplicate de către prestatorii de servicii de plată pentru acceptarea plăților prin intermediul cardurilor de plată pentru tranzacțiile în mediul fizic (POS terminale) cu orice destinație după cum urmează: pentru 2020 – 1,8%; 2021 – 1,5%; 2022 – 1,2%.

Potrivit BNM, aceasta va duce la micșorarea părților componente ale comisionului de servicii perceput comercianților, inclusiv a comisionului interbancar.

La fel și tarifele pentru plățile procesate în sistemului automatizat de plăți interbancare (SAPI) percepute de către BNM în calitate de administrator al sistemului vor fi ajustate.

BNM susține că potrivit practicii internaționale privind stabilirea mărimii comisioanelor de către băncile centrale pentru oferirea accesului participanților la sistemele de plăți, asemenea servicii se consideră, de obicei, obligație publică, care se livrează doar cu recuperare de cost, fără a urmări înregistrarea de profit. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!