Contactată de AGORA, ofițerul de presă al Procuraturii Anticorupție, Mihaela Tarlapan, ne-a comunicat că actualmente Viorel Morari se află în concediu, iar despre o eventuală demisia a sa nu cunoaște.

Am încercat să vorbim și cu Viorel Morari, însă telefonul procurorului este deconectat.

Viorel Morari s-a aflat la conducerea Procuraturii Anticorupție timp de 3 ani, după ce, în aprilie 2016, a câștigat concursul pentru această funcție.

Cererea de demisia a șefului Procuraturii Anticorupție vine după ce în spațiul public au apărut o serie de acuzații legate de persoana sa.

Astfel, mai multe instituții media au primit pe e-mail texte cu acuzații la adresa lui Morari.

În una din ele, procurorul este acuzat că colaborează cu „hoțul în lege” Grigore Caramalac, alias „Grişa Bulgaru”.

Un alt mesaj în portretizează pe Viorel Morari ca fiind unul dintre „procurorii controlați de liderul PDM, Vlad Plahotniuc”. „Având mandat de la „împărat”, procurori precum Viorel Morari, pur și simplu își bat joc de oameni și fac ce vor ei. Din păcate, despre asemenea lucruri la noi nu se vorbește din mai multe considerente. Unii pur și simplu se tem să deschidă gura, deoarece au încercat alții înaintea lor, iar procurori, precum Viorel Morari, au avut grijă să-i închidă, pe unii la propriu”, se arată în debutul mesajului care se referă la nume concrete de persoane și afaceri.

La scurt timp după răspândirea textelor despre Viorel Morari, Procuratura Anticorupție a remis un comunicat de presă, în care afirmă că mesajele sunt rău intenționate și au „scopul evident de a denigra imaginea instituției”.

„Viorel Morari a sesizat Procurorul General pentru a dispune verificări la nivelul Inspecției procurorilor în vederea elucidării pretinselor fapte imputate. De asemenea, la 26.04.2019 a fost trimisă, prin poștă, către Autoritatea Națională de Integritate, solicitarea de a verifica din oficiu existența sau lipsa încălcărilor regimului conflictului de interese.

Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție califică alegațiile invocate drept o ingerință în actul justiției și o încercare de intimidare a organului de urmărire penală. Or, autorii „opiniilor” exprimate acționează în interesul unor persoane investigate penal de către procurorii anticorupție”, se mai arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!