„M-ați întrebat de leul moldovenesc. Sunt lucruri subiective. Nu poți să păstrezi leul moldovenesc în condițiile geopolitice regionale. Dar mai neprofesional decât cum a activat Banca Națională e greu de închipuit, pentru că sunt lucruri ca la farmacie: oferta de lei, cererea de lei. Cum putea să limiteze oferta de lei când ei au pompat 3 miliarde și ceva de lei, bani din aer. S-au dus banii în piața valutară și iar s-au scos bani. E un cerc vicios. Ce se salvează? Se salvează leii care se scot din Moldova? Nu există nicio scuză pentru BNM la acest mega rateu și complicitate. Este legislația extrem de dură în Republica Moldova, chiar prohibitivă. Există niște reguli clare de prudență financiară, de control asupra sistemului bancar, de transparență”, a declarat omul de afaceri.

Potrivit lui Sturza, Guvernatorul trebuia să facă ordine în sistemul bancar. „Trebuia ca Drăguțanu să introducă administrația externă înainte ca banca să fie transmisă lui Shor. Trebuia să facă ordine și să ceară documente. Să fie calculat până la ultimul sfanț. Dacă ar fi fost Leonid Talmaci, cum era în perioada lui de glorie, nu se întâmplau lucrurile acestea. El când se uita în direcția caselor de schimb, leul înmărmurea. Există pârgii administrative. Este vina directă a lui Drăguțanu. O să fie niște repercusiuni politice și economice foarte dure”, a conchis Sturza. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!