Construcția de lângă Mall, posibilă grație unui credit transfrontalier acordat de Banca Transilvania şi Victoriabank

Construcția de lângă Mall, posibilă grație unui credit transfrontalier acordat de Banca Transilvania şi Victoriabank

Pentru construcția clădirilor din preajma Shopping MallDova, dezvoltatorul a luat un credit de peste 20 de milioane de euro. Și pentru că legislația națională nu permite accesarea finanțărilor mai mari de 15 milioane de euro, soluția identificată a fost obținerea unui credit transfrontalier oferit de Banca Transilvania şi Victoriabank

„Ne bucurăm că avem ocazia să susținem idei antreprenoriale de o asemenea anvergură, realizate în Republica Moldova. Pe lângă colaborarea foarte bună între toate părțile implicate, a fost și o ocazie de a împărtăși cu Victoriabank know-how-ul BT, ceea ce, cu singuranță, va ajuta în proiecte similare”, a declarat în context, directorul general al Băncii Transilvania, Ömer Tetik.

Tranzacția a fost inițiată de Victoriabank, iar Banca Transilvania, prin Departamentul Finanțări Structurate din cadrul Diviziei „Mari Clienți Corporativi”, a asigurat structurarea şi negocierea acesteia. Împrumutul în valoare de 21 de milioane de euro, oferit companiei Lemi Invest S.A., care deține centrul comercial Shopping MallDova, este destinat construcției primei clădiri de birouri clasa A+ din Chişinău şi a unui hotel de 4*, Courtyard by Marriott. Proiectul este dezvoltat de una dintre companiile din grupul Lemi Invest S.A..

Publicitate

Prin intermediul tuturor proiectelor dezvoltate intenționăm să impunem standarde înalte, prin care contribuim la dezvoltarea mediului economic, a infrastructurii și a bunăstării comunității”, a adăugat directorul regional al CSI Summa Group, Atilla Sanci.

Prin această finanțare, Banca Transilvania şi Victoriabank contribuie la dezvoltarea economică a orașului Chişinău.

„Apartenența Victoriabank la un grup financiar puternic cum este Banca Transilvania a permis structurarea acestei finanțări sindicalizate în Republica Moldova. Adaptarea standardelor „The Loan Market Association” la specificul legislației româneşti a fost un proiect început acum patru ani cu echipa BT şi iată că acesta a fost lansat acum şi în Republica Moldova. Noul produs de finanțare va permite accesul companiilor din Republica Moldova la finanțări mai mari de 15 milioane de euro, care în formatul standard nu ar putea fi susținute doar de o singură bancă locală”, a punctat la rândul său președintele Victoriabank, Bogdan Pleşuvescu.

Shopping MallDova este primul centru comercial de nivel european din Republica Moldova, construit în 2008, pe o suprafață de 75.000 m². Astăzi, acesta găzduiește circa 100 de magazine ale unor branduri internaționale, zeci de restaurante și zone de agrement și săli de cinema. Datorită infrastructurii şi ofertei, Shopping MallDova a devenit destinația cea mai căutată de shopping și petrecere a timpului liber pentru locuitorii Chişinăului.

Summa Turizm Yatirimciligi reprezintă o companie internațională de investiții şi construcții, clasată pe locul 195 în ENR Top 225 Contractori Internaționali prezentă în 14 țări, inclusiv în Republica Moldova, printre proiectele investiționale numărându-se: Radisson Blu Leogrand Hotel & Convention Center, Spitalul Internațional Medpark, Complexele Rezidențiale Crown Plaza și Crown Plaza Park, MallDova Shopping Center, construcția Arenei Chișinău etc.

Banca Transilvania este unul dintre acționarii majoritari ai Victoriabank, alături de Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare.

Banca Transilvania şi Victoriabank

Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România, cu peste 16% cotă de piață. Activitatea sa este axată pe trei direcții de business – Retail, IMM şi Corporate. BT are peste 3 milioane de clienți, 8.000 de angajați şi peste 500 de sedii în 180 de localități. Ca bancă a oamenilor întreprinzători, misiunea Băncii Transilvania este susținerea mediului de afaceri din România, oriunde şi oricând. BT este singurul brand bancar românesc din clasamentul „Brand Finance Banking 500” pentru 2019 şi cel mai valoros brand bancar românesc din clasamentele „Brand Finance-2018” şi „Brand Finance-2017”.

Victoriabank este a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova. Are peste 620.000 de clienți, 100 de sedii şi 1.300 de angajați. Este prima instituție bancară comercială din Moldova, fiind înființată în anul 1989. În calitate de acționari şi parteneri strategici ai Victoriabank, Banca Transilvania şi Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare și-au propus să contribuie la continuarea dezvoltării Victoriabank şi la consolidarea mediului bancar din Republica Moldova.

P.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal