
Raport ONU: Un milion de specii de plante și animale sunt în pericol de dispariție
Circa un milion de specii de animale şi de plante sunt deja în pericol de extincţie, în ritm accelerat, iar natura ce permite omenirii să trăiască este condamnată să îşi continue declinul în lipsa unei „schimbări profunde" a modelelor de producţie şi de consum, potrivit unui raport fără precedent publicat de grupul de experţi ai ONU în domeniul biodiversităţii (IPBES), citat de AFP.
・
Raportul IPBES prezintă o imagine sumbră a viitorului fiinţelor umane, care depind de natură pentru a bea, a respira, a mânca, a se încălzi sau a se vindeca de anumite boli. „Suntem pe cale de a eroda chiar fundamentele economiilor noastre, mijloacele noastre de trai, securitatea alimentară, sănătatea şi calitatea vieţii din întreaga lume", a declarat Robert Watson, preşedintele IPBES, citat de agerpres.ro.
Defrişările, agricultura intensivă, pescuitul excesiv, urbanizarea galopantă, mineritul au făcut ca 75% din mediul înconjurător să fie „grav afectat'' de activităţile umane, la fel şi 66% din mediul marin. Rezultatul este sumbru: circa 1 milion de specii de animale şi plante dintre cele 8 milioane estimate pe planetă sunt în pericol de extincţie, din care „multe vor dispărea în deceniile următoare''.
Constatarea este în conformitate cu ceea ce au descris cercetătorii de-a lungul anilor: începutul celei de-a şasea „extincţii în masă", care nu este menţionată în raport , prima de care omul este responsabil şi totodată „prima care poate fi oprită dacă vom acţiona decisiv, acum", susține Mark Tercek, preşedintele organizaţiei Nature Conservancy.
Cei cinci principali vinovaţi sunt clar identificaţi în textul la care au lucrat 450 de experţi timp de trei ani: utilizarea terenurilor (agricultură, defrişări), exploatarea directă a resurselor (pescuit, vânătoare), schimbările climatice, poluarea şi speciile invazive.
Raportul IPBES menţionează şi alte instrumente pe care guvernele le au la dispoziţie pentru îmbunătăţirea „durabilităţii" sistemului economic, precum cote de pescuit „eficiente" şi o reformă a ajutoarelor publice şi a fiscalităţii. Documentul aminteşte chiar necesitatea îndepărtării de dogma creşterii economice. „Este vorba despre luarea în considerare a calităţii vieţii şi nu a creşterii economice ca obiectiv", a precizat pentru AFP unul dintre principalii autori ai raportului, Eduardo Brundizio.
IPBES este un organism interguvernamental, care are în prezent 132 membri şi care evaluează starea biodiversităţii şi serviciile ecosistemelor furnizate către societate, ca răspuns la solicitările factorilor de decizie.
IPBES este organizat şi funcţionează sub auspiciile unor entităţi ale Organizaţiei Naţiunilor Unite - UNEP, UNESCO, FAO şi UNDP -, iar funcţionarea sa este gestionată de UNEP