O companie lituaniană, cu o reputație îndoielnică, a ajuns să asigure cu alimentație copiii din Strășeni

O companie lituaniană, cu o reputație îndoielnică, a ajuns să asigure cu alimentație copiii din Strășeni

O companie din Lituania a câştigat din prima cel mai mare contract din acest an pentru prestarea de servicii de alimentație în 66 de instituții de educație timpurie, primară, gimnazială și liceală din raionul Strășeni. UAB Pontem, deși are o reputaţie îndoielnică, va primi 180 de milioane de lei din bugetul Republicii Moldova pentru acest scop, scrie mold-street.com.

Pavel Filip s-a grăbit să aducă laude, precizând că proiectul acesta va fi extins ulterior la nivelul întregii țări. „Există mereu o rezistență când vii cu ceva nou. Dar noi vom depăși aceste lucruri prin calitate. […] Sunt sigur că proiectul va fi unul de succes și va fi extins la nivelul întregii țări”, a menționat premierul în timpul unei vizite la o grădiniță și Liceul Mihai Eminescu din Strășeni, pentru a verifica cum este implementat proiectul.

Compania lituaniană UAB Pontem a fost singurul participant la licitaţia organizată de guvernul moldovean. Ea nu este un novice în domeniu şi desfăşoară astfel de activităţi în Lituania, Letonia şi Ucraina, iar cifra de afaceri doar în Lituania trece de 20 milioane de euro pe an.

Publicitate

Firma este deţinută de societatea pe acţiuni Maistas-LT, care la rândul ei are ca acţionar principal compania Baltijos Paslaugų Grupė UAB (26,42%), deţinută 100% de omul de afaceri Irmantas Norkus, care este şi unul dintre managerii UAB Pontem.

În 2016, UAB Pontem a intrat pe piaţa Ucrainei și a reuşit să facă o concurenţă dură companiilor locale, succesul pe această piață fiind posibil inclusiv susţinerii deschise din partea preşedintelui Petro Poroşenko.

Aproximativ acelaşi scenariu se aplică şi în Republica Moldova. În octombrie 2018, Filip l-a primit pe Irmantas Norkus, care se ocupă de proiectele de investiţii ale UAB Pontem, pentru a discuta despre modelul de organizare a alimentaţiei în instituţiile de educaţie, implementat de compania respectivă în Lituania. În urma discuţiilor, prim-ministrul a dispus crearea unui grup de lucru cu participarea reprezentanţilor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ministerului Finanțelor și ai companiei lituaniene, pentru a efectua o analiză detaliată a costurilor și a elabora un proiect privind pilotarea noului model de organizare a alimentației în instituțiile educaționale în unul din raioanele ţării. Circumstanţele intrării pe piaţa moldovenească a companiei UAB Pontem – dar și lipsa discuţiilor la acest subiect cu alţi agenţi economici sugerează faptul că aceasta a fost sprijinită direct sau indirect chiar de premierul Pavel Filip.

Valoarea contractului este de 150 milioane lei, fără TVA, pentru 5 ani, iar el va fi implementat de o companie afiliată grupului lituanian Pontem - Pontem.X SRL din Chișinău.

În Lituania, compania UAB Pontem a ajuns un veritabil imperiu în domeniu, controlând aproape 40% din piaţă, dar anul trecut a fost inclusă într-o lista neagră pentru că a furnizat lapte ce nu corespunde normelor de alimentaţie. Publicaţia lituaniană Delfi scria că denumirea actuală a firmei – Pontem (până în 2013 era Smulkus urmas) – a apărut după un scandal legat de evaziune fiscală.

Amintim că la începutul acestui an aceeași firmă s-a numărat și printre doritorii de a asigura cu produse alimentare copiii din Capitală. Atunci ofertele depuse de compania lituaniană erau cu câteva sute de lei mai mici decât ofertele depuse de companiile locale.

Citiți continuarea și mai multe detalii pe mold-street.com.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal