Donația vine să completeze alte trei echipamente de inspectare a bagajelor, donate în 2012 prin intermediul aceluiași program - EXBS (Export Control and Related Border Security). Iar în decembrie 2017, au fost repuse în funcțiune cinci scanere mobile.

Programul mai include și organizarea cursurilor de instruire și a vizitelor de studiu, astfel încât angajații Serviciului Vamal să poată detecta arme convenționale și de distrugere în masă, precum și mărfuri de contrabandă sau cu dublă destinație. Unii au fost deja instruiți în domeniul citirii imaginilor X-Ray, generate de softul electronic SIMFOX, donat de către Ambasada SUA în Moldova.


„Această asistență ne ajută să prevenim și să combatem mai eficient eventualele amenințări la adresa securității naționale și regionale. Datorită echipamentelor de scanare, combinate cu alte instrumente antifraudă, precum analiza riscurilor, informațiile operative și controlul chinologic, putem să avem o mai bună monitorizare a circulației transfrontaliere de bunuri și să asigurăm un climat de ordine și siguranță”, a subliniat șeful Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!