„Este o sfidare vădită atât a normelor procesuale din RM, a legislației naționale, cât și a jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului, care foarte clar a stabilit criteriile după care poate fi revăzută o hotărâre sau o sentință judecătorească. Nu poate același judecător care s-a expus într-o sentință asupra vinovăției unei persoane să decidă redeschiderea acestui proces. Acest lucru este prevăzut atât în legislația națională, cât și în legislația internațională”, a declarat avocatul Victor Munteanu.

„Mai mult ca atât, noi astăzi am făcut referință exactă la o decizie a aceleiași instanțe de apel, prin care a admis o soluție de 180 de grade inversă decât cea pronunțată astăzi, în care magistrații s-au expus că nu pot aceeași judecători care au examinat cauza în prima instanță să se expună asupra unei cereri de revizuire. Respectiv, încă o dată este un exemplu a faptului că Vlad Filat este supus unei justiții selective, când în cauze diferite sunt pronunțate soluții diametral opuse”, a adăugat acesta.

Apărătorul a spus că va contesta decizia când va fi pronunțată partea motivată a acesteia, programată pentru data de 4 iunie.  

Decizia de condamnare la nouă ani de închisoare a fost emisă de Judecătoria Chișinău, cu sediul Buiucani, în iunie 2016. Aceasta a fost menținută de instanțele superioare: Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Între timp, dosarul a ajuns la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Fostul lider PLDM se află în detenție din octombrie 2015.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!