„Aceste paşapoarte vor fi considerate ilegale” printr-o hotărâre guvernamentală ce va fi adoptată ulterior în cursul zilei, a afirmat Groisman într-un consiliu de miniştri.

„Nu vom recunoaşte niciodată nici o cetăţenie acordată de către o ţară agresoare. Este ca un Ausweis (permis de trecere) pe care Germania nazistă îl elibera unora sau altora”, a spus premierul ucrainean.

Ucrainenii care au astfel de documente nu vor putea trece frontiera ucraineană. La fel va fi şi în cazul ruşilor care îşi primesc paşapoartele din centre care eliberează aceste documente locuitorilor din zonele separatiste ucrainene, a avertizat Groisman.

„Kremlinul va continua să elibereze paşapoarte cetăţenilor care îl susţin şi care sunt interesaţi de decretul prezidenţial”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Preşedintele Vladimir Putin a simplificat la sfârşitul lui aprilie acordarea cetăţeniei ruse locuitorilor din regiunile separatiste proruse ale Ucrainei, o măsură criticată unanim de către Kiev şi aliaţii săi occidentali care o consideră drept o atingere la adresa suveranităţii ucrainene.

La scurt timp, Putin a extins această propunere la noi categorii de ucraineni şi a evocat posibilitatea unei „cetăţenii comune” între cete două ţări, reiterând faptul că el îi consideră pe ruşi şi ucraineni drept „popoare frăţeşti”. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!