Cum arată subterana renovată

AGORA a mers să vadă cum arată trecerea pietonală subterană și îți prezintă mai jos imagini de la fața locului.

Dar mai întâi să vedem cum arată pasajul în imaginile expediate de Partidul Șor:


Iată cum arăta subterana miercuri după-amiază, când am fotografiat-o din aceleași unghiuri:

Monitorizare video și artă stradală

După renovare, pasajul din orășelul aeroportului se deosebește radical de celelalte subterane din Chișinău.

Scările au fost reconstruite, a fost instalată iluminarea, rampe pentru persoane cu dizabilități locomotorii și un sistem de monitorizare video.

Un element al pasajului subteran îl reprezintă și acoperișul scărilor, cu carcasă din metal cu arcuri, care oferă un aspect modern.

Interiorul subteranei iese în evidență prin picturile stradale de pe pereți, inspirate din aviație.

În exterior, a fost restabilit sistemul de evacuare a apelor pluviale, au fost plantate flori și amenajat gazonul, iar în apropierea intrării au fost instalate bănci pentru trecători.

Trei panouri și toate în rusă

Compania care a renovat pasajul, Avia Invest, a instalat și trei panouri în zonă, în care anunță despre faptul că a renovat subterana. Informațiile, însă, sunt scrise exclusiv în limba rusă.


Partidul Șor a preferat să nu divulge cheltuielile pentru executarea proiectului.

Urmărește o galerie foto cu pasajul subteran renovat.

> > > > > > > > > > > > >

Șor spune una, Primăria - alta

Într-un comunicat remis miercuri presei, Partidul Șor afirmă că „președintele Partidului „Șor”, Ilan Șor, i-a solicitat Primăriei Capitalei să-i permită să restaureze toate trecerile subterane de pietoni din sectorul Botanica al municipiului Chișinău”.

Atât Pretura sectorului Botanica, cât și Primăria municipiului Chișinău spun că nu au primit o solicitare din partea formațiunii de a renova toate pasaje subterane din sectorul Botanica. Informația a fost confirmată pentru AGORA atât de pretorul sectorului Botanica, Ion Diaconu, cât și de purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei, Vasile Chirilescu.

Potrivit pretorului Ion Diaconu, lucrările la pasajul subteran din orășelul aeroportului au fost coordonate cu subdiviziunile Primăriei. În ceea de privește celelalte cinci subterane din sector, nu există nicio promisiune din partea Preturii. Mai mult, potrivit lui Ion Diaconu, în vara anului curent autoritățile urmează să reabiliteze două pasaje subterane din sectorul Botanica. Este vorba de cea de la intersecția bd. Dacia cu bd. Traian și cea de la intersecția bd. Dacia cu str. Teilor. Proiectul lucrărilor, dar și devizul de cheltuieli urmează a fi definitivate pe parcursul lunii curente, a adăugat funcționarul.

Promisiuni nerealizate

În martie 2018, autoritățile municipale au anunțat transformarea pasajului subteran de lângă Spitalul Municipal Nr. 1 după standardele din orașele europene: reconstrucția scărilor, pereților, iluminarea pasajului, dotarea cu rampe de acces. Costul eventualelor lucrări de reabilitare au fost estimate la aproximativ 3 milioane de lei. A trecut mai bine de un an de atunci, dar lucrările nu au început.

Puțin mai devreme, în ianuarie 2018, Primăria a anunțat că planifica, pe parcursul anului trecut, să reabiliteze opt pasaje subterane:

- Pasajul pietonal subteran din bd. Dacia, CC „Shopping MallDova” şi Spitalul Clinic Municipal nr. 1;
- Pasajul pietonal subteran din bd. Dacia 18/1, intersecţie cu str. Teilor;
- Pasajul pietonal subteran din bd. Dacia 24/1, intersecţie cu bd. Traian;
- Pasajul pietonal subteran din  bd. Dacia, cartierul „Aeroport”;
- Pasajul pietonal subteran din bd. Negruzzi 10/1;
- Pasajul pietonal subteran din șos. Hâncești, în zona Ministerului Apărării;
- Pasajul pietonal subteran din șos. Hîncești 143/1, în zona „Gara Auto de Sud”;
- Pasajul pietonal subteran din bd. Ștefan cel Mare şi Sfânt 3/1, intersecţie cu str. Ciuflea.

Acestea nu au fost reabilitate nici până astăzi.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!