De la fața locului. Cum arată subterana renovată de Șor și unde nu se leagă „înțelegerea” cu Primăria (GALERIE FOTO)

De la fața locului. Cum arată subterana renovată de Șor și unde nu se leagă „înțelegerea” cu Primăria (GALERIE FOTO)
Foto: Agora.md

Locuitorii așa-numitului orășel al aeroportului, o zonă rezidențială aflată în preajma Aeroportului internațional Chișinău, vor beneficia de un nou pasaj subteran care permite traversarea bulevardului Dacia. Renovarea pasajului, inaugurat în seara zilei de marți, 7 mai, a fost realizată de compania Avia Invest, condusă de deputatul Partidului Șor, Petru Jardan. De altfel, formațiunea politică condusă de Ilan Șor și-a asumat laurii pentru proiect. Partidul Șor a mers și mai departe, afirmând că a propus Primăriei să renoveze toate pasajele subterane din sectorul Botanica al Capitalei. Autoritățile locale, însă, spun că această solicitare deocamdată nu există.

Cum arată subterana renovată

AGORA a mers să vadă cum arată trecerea pietonală subterană și îți prezintă mai jos imagini de la fața locului.

Dar mai întâi să vedem cum arată pasajul în imaginile expediate de Partidul Șor:


Iată cum arăta subterana miercuri după-amiază, când am fotografiat-o din aceleași unghiuri:

Monitorizare video și artă stradală

După renovare, pasajul din orășelul aeroportului se deosebește radical de celelalte subterane din Chișinău.

Scările au fost reconstruite, a fost instalată iluminarea, rampe pentru persoane cu dizabilități locomotorii și un sistem de monitorizare video.

Un element al pasajului subteran îl reprezintă și acoperișul scărilor, cu carcasă din metal cu arcuri, care oferă un aspect modern.

Interiorul subteranei iese în evidență prin picturile stradale de pe pereți, inspirate din aviație.

În exterior, a fost restabilit sistemul de evacuare a apelor pluviale, au fost plantate flori și amenajat gazonul, iar în apropierea intrării au fost instalate bănci pentru trecători.

Trei panouri și toate în rusă

Compania care a renovat pasajul, Avia Invest, a instalat și trei panouri în zonă, în care anunță despre faptul că a renovat subterana. Informațiile, însă, sunt scrise exclusiv în limba rusă.


Partidul Șor a preferat să nu divulge cheltuielile pentru executarea proiectului.

Urmărește o galerie foto cu pasajul subteran renovat.

De la fața locului. Cum arată subterana renovată de Șor și unde nu se leagă „înțelegerea” cu Primăria (GALERIE FOTO)De la fața locului. Cum arată subterana renovată de Șor și unde nu se leagă „înțelegerea” cu Primăria (GALERIE FOTO)De la fața locului. Cum arată subterana renovată de Șor și unde nu se leagă „înțelegerea” cu Primăria (GALERIE FOTO)De la fața locului. Cum arată subterana renovată de Șor și unde nu se leagă „înțelegerea” cu Primăria (GALERIE FOTO)De la fața locului. Cum arată subterana renovată de Șor și unde nu se leagă „înțelegerea” cu Primăria (GALERIE FOTO)De la fața locului. Cum arată subterana renovată de Șor și unde nu se leagă „înțelegerea” cu Primăria (GALERIE FOTO)De la fața locului. Cum arată subterana renovată de Șor și unde nu se leagă „înțelegerea” cu Primăria (GALERIE FOTO)De la fața locului. Cum arată subterana renovată de Șor și unde nu se leagă „înțelegerea” cu Primăria (GALERIE FOTO)De la fața locului. Cum arată subterana renovată de Șor și unde nu se leagă „înțelegerea” cu Primăria (GALERIE FOTO)De la fața locului. Cum arată subterana renovată de Șor și unde nu se leagă „înțelegerea” cu Primăria (GALERIE FOTO)De la fața locului. Cum arată subterana renovată de Șor și unde nu se leagă „înțelegerea” cu Primăria (GALERIE FOTO)De la fața locului. Cum arată subterana renovată de Șor și unde nu se leagă „înțelegerea” cu Primăria (GALERIE FOTO)De la fața locului. Cum arată subterana renovată de Șor și unde nu se leagă „înțelegerea” cu Primăria (GALERIE FOTO)

Șor spune una, Primăria - alta

Într-un comunicat remis miercuri presei, Partidul Șor afirmă că „președintele Partidului „Șor”, Ilan Șor, i-a solicitat Primăriei Capitalei să-i permită să restaureze toate trecerile subterane de pietoni din sectorul Botanica al municipiului Chișinău”.

Atât Pretura sectorului Botanica, cât și Primăria municipiului Chișinău spun că nu au primit o solicitare din partea formațiunii de a renova toate pasaje subterane din sectorul Botanica. Informația a fost confirmată pentru AGORA atât de pretorul sectorului Botanica, Ion Diaconu, cât și de purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei, Vasile Chirilescu.

Potrivit pretorului Ion Diaconu, lucrările la pasajul subteran din orășelul aeroportului au fost coordonate cu subdiviziunile Primăriei. În ceea de privește celelalte cinci subterane din sector, nu există nicio promisiune din partea Preturii. Mai mult, potrivit lui Ion Diaconu, în vara anului curent autoritățile urmează să reabiliteze două pasaje subterane din sectorul Botanica. Este vorba de cea de la intersecția bd. Dacia cu bd. Traian și cea de la intersecția bd. Dacia cu str. Teilor. Proiectul lucrărilor, dar și devizul de cheltuieli urmează a fi definitivate pe parcursul lunii curente, a adăugat funcționarul.

Promisiuni nerealizate

În martie 2018, autoritățile municipale au anunțat transformarea pasajului subteran de lângă Spitalul Municipal Nr. 1 după standardele din orașele europene: reconstrucția scărilor, pereților, iluminarea pasajului, dotarea cu rampe de acces. Costul eventualelor lucrări de reabilitare au fost estimate la aproximativ 3 milioane de lei. A trecut mai bine de un an de atunci, dar lucrările nu au început.

Puțin mai devreme, în ianuarie 2018, Primăria a anunțat că planifica, pe parcursul anului trecut, să reabiliteze opt pasaje subterane:

- Pasajul pietonal subteran din bd. Dacia, CC „Shopping MallDova” şi Spitalul Clinic Municipal nr. 1;
- Pasajul pietonal subteran din bd. Dacia 18/1, intersecţie cu str. Teilor;
- Pasajul pietonal subteran din bd. Dacia 24/1, intersecţie cu bd. Traian;
- Pasajul pietonal subteran din  bd. Dacia, cartierul „Aeroport”;
- Pasajul pietonal subteran din bd. Negruzzi 10/1;
- Pasajul pietonal subteran din șos. Hâncești, în zona Ministerului Apărării;
- Pasajul pietonal subteran din șos. Hîncești 143/1, în zona „Gara Auto de Sud”;
- Pasajul pietonal subteran din bd. Ștefan cel Mare şi Sfânt 3/1, intersecţie cu str. Ciuflea.

Acestea nu au fost reabilitate nici până astăzi.

Vezi și aceste știri
Un tronson de stradă din centrul capitalei, închis pentru circulație în următoarele două luni

Un tronson de stradă din centrul capitalei, închis pentru circulație în următoarele două luni

Percheziții la un post vamal: Cinci brokeri vamali, reținuți pentru 72 de ore, fiind bănuiți de corupere activă

Percheziții la un post vamal: Cinci brokeri vamali, reținuți pentru 72 de ore, fiind bănuiți de corupere activă

Un judecător de la Curtea de Apel Chișinău examinează, în medie, 60 de dosare pe lună. Mii de cauze rămân restante anual

Un judecător de la Curtea de Apel Chișinău examinează, în medie, 60 de dosare pe lună. Mii de cauze rămân restante anual

Advertoriale
Petrom Moldova pune umăr la umăr și ajută personalul medical

Petrom Moldova pune umăr la umăr și ajută personalul medical

Dual Quest - primul maraton educațional lansat pentru tineri. Iată ce presupune acesta

Dual Quest - primul maraton educațional lansat pentru tineri. Iată ce presupune acesta

LiberCard e ca cel mai bun prieten – îți împrumută bani pentru cumpărături, fără dobândă

LiberCard e ca cel mai bun prieten – îți împrumută bani pentru cumpărături, fără dobândă

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
  Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările
 • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
Cele mai populare
 • 1
  Veaceaslav Platon: „Oamenii s-au relaxat, iar Plahotniuc face acum un „performance” în Parlament”
 • 2
  În interviu - una, pe Facebook - alta. Cum Igor Dodon a răspuns cu jumătăți de adevăruri pentru AGORA (FOCUS)
 • 3
  Dodon: Alegerile prezidențiale pot fi anulate. Ce spune președintele despre organizarea scrutinului în două zile (VIDEO)
 • 4
  După un val de critici, Chicu iese cu prima reacție la scandalul diplomatic: Mesajul meu la adresa României a fost catalogat drept denigrator și eronat absolut neîntemeiat
Autentificare
Creează cont