Hashtaguri, check-inuri, boomerang, story-uri – sub forma acestor elemente este prezentată viața adevăratei Eva Heyman pe contul de Instagram eva.stories. El are la bază jurnalul ținut de tânăra evreică în 1944, de când a fost forțată să locuiască într-un ghetou, până la deportarea ei către Auschwitz, unde a fost ucisă.

Proiectul a devenit unul dintre cele mai urmărite pe Instagram, adunând 100 de milioane de vizite la doar 14 ore de la lansare, iar acum este urmărit de 1,7 milioane de oameni din întreaga lume.

Pe profil sunt arhivate story-uri care datează din februarie și se încheie în luna iunie, când Eva ajunge în Auschwitz de unde nu se mai întoarce.

Proiectul a fost realizat de omul de afaceri Mati Kochavi și de fiica sa, Maya. „Memoria Holocaustului în afara Israelului dispare. Ne-am gândit să facem ceva care să reziste. Am descoperit jurnalul și am zis hai să ne imaginăm că în loc de pix și hârtie, Eva avea un smartphone și a documentat tot ce i s-a întâmplat. Așa că am adus un smartphone în 1944”, a explicat Kochavi ideea proiectului, potrivit NYT. 

Filmările au durat trei săptămâni, au avut loc în Ucraina, și aproape 400 de oameni au fost implicați. Producătorii au creat chiar o cameră specială pe care actrița care a interpretat-o pe Eva a putut să o țină ca pe un telefon, scrie libertatea.ro.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!