Taximetriștii au majorat prețurile de sărbători: Ce trebuie să faci dacă simți că ți se încalcă drepturile

Taximetriștii au majorat prețurile de sărbători: Ce trebuie să faci dacă simți că ți se încalcă drepturile

Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor anunță că a constatat majorarea neargumentată și ilegală a prețului pentru serviciile de taxi prestate atât de companii cât și de prestatorii de servicii în regim de taxi „la bordură”. Constatările au fost făcute în perioada sărbătorilor și minivacanței bugetarilor. 

Dacă circulați des cu taxiul trebuie să știți că sunt un șir de reguli pe care fiecare șofer și unitate de transport trebuie să le respecte. Iată câteva sfaturi pentru consumatori:

1️⃣ ÎNAINTE DE URCAREA ÎN TAXI, VERIFICAȚI:- prezența numerelor galbene de înmatriculare a autovehiculului, care denotă că automobilul aparține unei companii specializate;- lampa de taxi este în stare funcțională (culoarea verde sugerează disponibilitatea autovehiculului de a prelua călători) și e fixată pe mașină;- pe portierele din față ale mașinei sunt afișate tarifele pe kilometru și pe oră, precum și tariful de pornire, în așa mod ca acesta să fie vizibil de la o distanță de 5 metri.

Publicitate

2️⃣ DUPĂ URCAREA ÎN TAXI, VERIFICAȚI:- în interiorul mașinii este amplasat la vedere ecusonul cu numele, prenumele și fotografia conducătorului auto, precum și denumirea agentului transportator;- dacă taximetrul este la vedere, nu calculează timpul din momentul sosirii autovehiculului la locul solicitat și este în funcțiune pe toată durata cursei efectuate;- la cererea dvs, șoferul este obligat să prezinte buletinul de verificare metrologică a taximetrului sau marcajul metrologic;- bagajele care, conform gabaritelor, pot fi plasate liber în portbagaj cu capacul închis sunt transportate fără plată.

3️⃣ LA FINALIZAREA CURSEI, VERIFICAȚI❗️- taxa percepută de șofer coincide cu valoarea din bonul fiscal pe care-l păstrați, în cazul în care aveți de făcut o reclamație;- înregistrați video sau foto elementele de identificare a automobilului și/sau conflictul atunci când șoferul manifestă un comportament inadecvat sau sunteți păgubiți.

Amintim că nu e pentru prima dată când în perioada sărbătorilor prețurile pentru serviciile de taxi cresc brusc. Anterior acest lucru a trezit reacții dure și din partea Guvernului. În vara anului trecut, prim-ministrul Pavel Filip a an unțat o serie de modificări legate de activitatea taximetriștilor.

Câteva luni mai târziu, pentru chișinăuieni a ajuns să fie o adevărată provocare găsirea unui taxi. Mulți șoferi renunțau să mai practice acest serviciu invocând diverse motive, în principal ineficiența financiară a activității.

Citește și:

VIDEO. „Ne pare rău, nu v-am găsit mașină liberă”. De ce lipsesc taxiurile din Chișinău?

Guvernul vrea noi reguli pentru taximetrie. Filip: „Pasagerul va avea dreptul să nu plătească călătoria dacă nu i se dă bon”

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal