Părinții sunt de părere că s-ar fi adunat o sumă nejustificat de mare pentru sfințirea grădiniței. Cei care au refuzat să contribuie financiar ar fi fost obligați de către administrația instituției să prezinte acte doveditoare pentru absența copiilor în perioada sărbătorilor pascale.

„Recent a fost o adunare de părinți. Directoarea a cerut benevol de la fiecare copil câte 50 de lei. Să facem un simplu calcul: 13 grupe, câte 25-28 de oameni, sunt 300-350 de oameni. Câte 50 de lei – 18 000 de lei. De unde vor ei să aducă preotul? Din Vatican?”, a declarat un părinte.

„După sărbători am revenit la grădiniță și am aflat că trebuie să prezentăm certificate pentru copiii care au absentat. Asta deși legislația prevede că dacă un copil absentează nemotivat trei zile consecutiv este nevoie de certificat, cu excepția zilelor de sărbătoare”, a declarat un bărbat.

Părinții spun că administrația grădiniței ar fi exercitat presiuni și asupra unor educatoare. Unii oameni recunosc că din teama de a nu le fi marginalizați copiii, s-au văzut nevoiți să plătească banii pretinși. 

„Nu-i bine să se adune acești bani, dar noi n-avem încotro. Dacă nu dai bani, pot să te ofenseze, să nu-ți ia în seamă copiii”, a spus un bărbat.

Angajații grădiniței recunosc că au perceput acești bani de la părinți, dar spun că majoritatea au acceptat să dea banii:

„Cincizeci de lei. Nu 500 și nu 100 de euro. Noi toți trăim într-un oraș și cunoaștem situația”. Directoarea grădiniței a refuzat să comenteze situația.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!