„În ziua votului misiunile noastre diplomatice nu vor elibera documente care pot fi utilizate în acest exercițiu electoral. Secțiile noastre consulare vor activa în regim de urgență și vor acorda strict asistență consulară doar în cazuri excepționale. La secția noastră consulară de la Chișinău avem un număr important de acte care așteaptă să fie luate de deținători. Fac apel ca toți  cetățenii să meargă să își ridice actele de identitate. În ziua votului nu vor fi eliberate aceste acte, chiar dacă documentele au ajuns în Republica Moldova”, a declarat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

Alegătorii care vor să-și exercite dreptul de vot în cadrul acestui scrutin trebuie să știe că o pot face în baza unui act de identitate românesc valabil. Lista este aceeași ca și la scrutinele anterioare. Important de știut este că nu se poate vota cu „titlul de călătorie”.

Tu ce știi despre Europarlamentare? Pe cine, cum și unde votăm la 23-26 mai (QUIZ)

„Cetățenii români care sunt înscriși în listele electorale ale altor state membre ale Uniunii Europene pot să-și exercite dreptul de alegere a membrilor în Parlamentul European numai după ce aceștia dau o declarație pe proprie răspundere că nu și-au exercitat dreptul de vot pentru membrul european din statul membru UE în ale cărui liste electorale este deja înscris”, a mai adăugat Ioniță.

Oficialul nu a spus câte buletine exact vor fi trimise în Republica Moldova și nici care e numărul cetățenilor moldoveni care dețin și cetățenia română, menționând că această cifră o poate oferi doar Autoritatea Națională pentru Cetățenie. „Noi avem datele noastre care sunt parțiale”, a subliniat ambasadorul.  

Buletinele electorale urmează să ajungă în curând. Pe aceste vor fi circa 34 de nume ale candidaților înregistrați în cursă.

Vezi aici:

· Lista secțiilor de votare organizate în Republica Moldova în contextul alegerilor europarlamentare

· „Ghidul alegătorului român în străinătate” în contextul alegerilor europarlamentare

Aceasta este a patra oară, de la aderarea României la Uniunea Europeană, când în România sunt organizate alegeri pentru Parlamentul European (scrutinele anterioare au avut loc în noiembrie 2007, iunie 2009 și mai 2014).

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!