
Lebede, ghivece și limitatoare pentru locurile de parcare. Anvelopele uzate pun la încercare creativitatea moldovenilor (VIDEO)
Anvelopele uzate îi provoacă pe moldoveni să-și pună la încercare creativitatea. Acestea sunt transformate în decorațiuni pe teritoriul instituțiilor de învățământ, în ghivece pentru flori și chiar în granițe pentru parcările din oraș. Totuși, puțini sunt cei care știu ce impact au aceste cauciucuri asupra sănătății.
・
Locuitorii capitalei vorbesc despre indiferența unora atunci când vine vorba de anvelopele uzate. Oamenii consideră greșită abordarea celor care nu reciclează cauciucurile.
„Se aruncă pe sub toate gardurile. Asta este rău, dar așa este politica noastră moldovenească. Eu nu le arunc, le duc la țară, acolo mai facem o „clubnikă”, le punem în grădinuță. Eu mă străduiesc să nu le arunc unde se nimerește. Normal ar fi să le dăm la recliclare”, a spus un bărbat.
„La mașinărie, la serviciile auto se face câte ceva din ele, pentru flori, la grădiniță am văzut că se face din ele câte ceva”, a spus o femeie.
„Le duc în diferite locuri, le depozitează”, susține un bărbat.
Oamenii știu prea puțin despre efectul pe care îl au cauciucurile transformate în decorațiuni asupra sănătății.
„Nu știu. Nu am cercetat domeniul, nu știu ce să vă zic. Nu știu nici despre producerea lor, nimic”, a spus o femeie.
„Sunt toxice. Foarte periculoase pentru sănătate”, spune un bărbat.
„Singur cauciucul nu dăunează, dar în procesul de ardere se degajă o mulțime de gaze în atmosferă și ele dăunează”, susține un bărbat.
Anvelopele uzate reprezintă cea mai mare cantitate de deșeuri polimerice. Acestea nu se descompun și poluează mediul înconjurător. Autoritățile municipale spun că au identificat o soluție pentru a scăpa de anvelopele, lăsate de izbeliște
„Pentru 10 lei agentul economic după asta le evacuează la Pruncul, dacă nu vrea să le evacueze șoferul. Prelucrarea unei tone de cauciuc costă 1500 de lei. Este normal că agentul economic care le prelucrează nu poate să le primească gratuit”, a declarat Ruslan Codreanu.
Potrivit datelor oficiale, Moldova importă anual circa 15 mii de tone de anvelope. 12 mii de tone dintre acestea se transformă în deșeuri. Alte 3 mii de tone sunt dispersate pe drumuri în procesul utilizării anvelopelor.