Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a anunţat la începutul săptămânii trimiterea mai multor bombardiere şi a unui portavion în Golf, în contextul în care tensiunile dintre SUA şi Iran au atins un nou nivel, scrie Agerpres. În timp ce John Bolton invocase ameninţări iraniene împotriva intereselor americane pentru a justifica această desfăşurare, ca răspuns la „un număr mare de avertismente îngrijorătoare şi escaladare” - unii oficiali au declarat pentru Daily Beast că el a exagerat informaţii primite de la serviciile secrete militare într-un mod disproporţionat.

„Sunt profund îngrijorat şi mă tem că administraţia Trump ne antrenează pe calea unui război inutil cu Iranul”, a declarat marţi senatorul de Virginia, Tim Kaine, membru al Comisiei pentru afaceri externe din Senat. „De luni de zile, Casa Albă a luat mai multe decizii pentru a spori tensiunile, în special desfăşurând cu regularitate, în mod abuziv, portavionul USS Abraham Lincoln ca avertisment pentru Iran”, a adăugat el. „Vreau să spun clar: Administraţia Trump nu dispune de autoritate legală pentru a declanşa un război împotriva Iranului fără consimţământul Congresului”, a declarat acesta.

Ben Rhodes, fost membru al echipei fostului preşedinte democrat Barack Obama, care a apărat acordul nuclear iranian în Congres, a avansat acelaşi argument. „Bolton ameninţă Iranul şi exagerează informaţiile (serviciilor secrete), Congresul trebuie să indice în mod clar că administraţia nu are autoritatea legală de a folosi forţa împotriva Iranului fără permisiunea Congresului”, a subliniat el.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a anunţat, miercuri, că Teheranul suspendă respectarea unora dintre angajamentele care îi revin conform acordului nuclear. El a comunicat că Iranul îşi va păstra rezervele de surplus de uraniu îmbogăţit şi apă grea în reactoarele sale nucleare şi a ameninţat cu reluarea îmbogăţirii uraniului.

Teheranul a dat un termen de 60 de zile pentru renegocierea condiţiilor acordului. „Noi suntem pregătiţi de negocieri în cadrul JCPOA”, invocând Joint Comprehensive Plan of Action, denumirea oficială a documentului.

Acest anunţ intervenea la câteva săptămâni după ce administraţia americană a plasat Corpul Gardienilor Revoluţiei pe lista neagră a organizaţiilor teroriste şi a înăsprit sancţiunile împotriva Republicii Islamice prin retragerea autorizaţiilor acordate cinci ţări - China, India, Japonia, Coreea de Sud şi Turcia - de a cumpăra petrol iranian.

Pentru senatorul democrat de Connecticut, Chris Murphy, scopul acestor măsuri a fost de a spori în continuare tensiunile cu Iranul. Administraţia a declarat că foloseşte o campanie „de maximă presiune” împotriva Teheranului pentru a-i schimba atitudinea.

„Strategia iraniană a lui Trump relevă o escaladare oarbă”, susţine acelaşi senator, membru al Comisiei pentru relaţii internaţionale în Senat. „Nu există un deznodământ. Nu există o strategie prioritară. Este vorba de o escaladare de dragul escaladării. Aceasta este extrem de periculos şi, în mod incontestabil, stupid”, spune el.

Jeremy Ben-Ami, preşedintele grupului de avocaţi J. Street, orientat spre stânga, l-a criticat puternic pe Bolton, cunoscut pentru poziţiile sale în favoarea războiului. Un susţinător al invaziei în Irak, decisă de George W.Bush, Bolton a declarat la Paris, încă înainte de a se alătura administraţiei de la Washington, că politica SUA ar trebui să vizeze o slăbire a „regimului molahilor la Teheran”. „John Bolton a jucat un rol-cheie în decizia dezastruoasă de a intra în război cu Irakul”, a afirmat Jeremy Ben-Ami, adăugând că acesta „utilizează aceeaşi strategie astăzi pentru a încerca să iniţieze o nouă confruntare cu Iranul”.

J. Street, organizaţie creată în 2008 în sprijinul procesului de pace israeliano-palestinian cu sediul în SUA, a lansat un apel către membrii Congresului să adopte legea introdusă luna trecută de senatorul de New Mexico, Tom Udall, şi reprezentanta republicană Anna Eshoo (California) pentru a preveni un conflict armat cu Teheranul, fără aprobarea prealabilă a Congresului, notează Times of Israel. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!