Vizita se desfășoară pe parcursul zilelor de 10 și 11 mai. În agendă sunt programate „discuții cu oficialii de rang înalt din Republica Moldova și conducerea politică de la Tiraspol”, după cum se arată într-un comunicat emis de Misiunea OSCE în Moldova.

„În calitate de Reprezentant Special al Președinției slovace a OSCE în anul 2019, Frattini se va concentra în cadrul vizitei pe modalitățile de avansare a procesului de reglementare transnistreană în cadrul parametrilor aprobați de toate cele 57 de state participante la Consiliul Ministerial al OSCE de la Milano, în decembrie 2018”, se mai menționează în comunicat.

Sâmbătă dimineața, 11 mai, Franco Frattini și negociatorul principal din partea Republicii Moldova, Cristina Lesnic, care este și vicepremier pentru reintegrare, vor susține un briefing de presă la Chișinău. În aceeași zi, la Bender, va avea loc un briefing de presă, doar că deja cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselsky.

Amintim că, în ultimele ședințe ale Comisiei Unificate de Control (CUC), părțile nu au putut ajunge la un numitor comun. Pe parcursul acestui an, nicio inițiativă a delegației noastre în CUC nu a fost acceptată de partea transnistreană și de cea a Federației Ruse. Deși inițiativele sunt orientate spre îmbunătățirea mecanismului de monitorizare a Zonei de Securitate, așa cum susțin autoritățile de la Chișinău, la ultima ședință, acestea au fost calificate drept „deja învechite” și de domeniul „arhivei”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!