„Trebuie să existe Planul Urbanistic Zonal al centrului. El trebuie să stabilească exact tot ce ține de volumetria și funcționalitatea clădirilor și a spațiilor publice din zona pe care o consideră istorică”, a declarat expertul în urbanism, Victor Chironda.

Specialiștii în urbanism consideră că ar trebui să existe o serie de reguli în acest sens.

„De asemenea, trebuie să existe un regulament sau cel puțin un document normativ, la nivel local, care să stabilească expres ce trebuie să întreprindă sau ce condiții trebuie să întrunească proprietarii spațiilor adiacente clădirilor”.

 Victor Chironda ne spune care este abordarea, spre exemplu, în orașele europene:

„Există ghiduri de design, există normative sau regulamente locale care prevăd foarte clar ce trebuie să facă proprietarul. Fie el persoană fizică sau juridică, proprietar al unei clădiri care se află în centrul orașului și are ieșiri sau fațade la stradă, cum trebuie să fie întreținută curtea, etc”.

Municipiul Chișinău nu are un Plan Urbanistic Zonal actualizat. Ani de zile au fost purtate discuții legate de noul Plan Urbanistic al capitalei, dar la modul practic nimic nu s-a schimbat. Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!