Update 13:30 În scenă au urcat șeful delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, și premierul Pavel Filip, însoțiți de ambasadorii statelor europene de la Chișinău. În timp ce Michalko a ținut un discurs critic, Filip s-a avântat să critice oponenții politici care se declară pro-europeni.

„Este anul în care avem multe aniversări legate de relația noastră – 10 ani de parteneriat estic, cinci ani de la semnarea acordului de asociere, cinci ani de la liberalizarea regimului de vize. Perspective sunt foarte bune și vrem să continuăm să vedem acest progres. Vrem să vedem progres în alte domenii importante, cum ar fi justiția, lupta împotriva corupției. Fiindcă ele sunt importante pentru oameni. Moldovenii vor să vadă aceste valori, aceste drepturi să fie realitate. Vor o societate unde există libertatea presei, o societate cu standarde democratice, societate în care au vot liber, societate în care rezultatele votului liber să fie recunoscute. Vor să vadă că statul de drept este respectat, vor să vadă că fraudele bancare sunt investigate, că banii sunt recuperați, că sunt făcute reforme. Asta este perspectiva pe care vrem să o susținem”, a declarat Peter Michalko.

„Prea mulți ani valorile europene au fost reduse la stegulețele pe care unii politicieni le fluturau. La început, mesajele europene erau folosite pentru a-i da jos pe unii. A venit timpul să înțelegem – Europa nu e împotriva cuiva, ci Europa e pentru oameni. Acei politicieni, în timp ce fluturau drapele europene, prin birouri, sub mese, acestea erau călcate în picioare. Dar asta le-a adus multor partide sfârșitul. Europa nu este doar o destinație, este un drum. Sigur că ne dorim aderarea la UE. Asta e destinația noastră finală. Sunt sigur că acest lucru se va întâmpla. Apropierea de UE nu se face prin declarații, pancarte. Astfel de modele nu funcționează. Apropierea de UE se face prin fapte concrete și în fiecare zi”, a menționat Pavel Filip.

Premierul a amintit de lipsa de consens de pe arena politică în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. „La Chișinău, am ajuns într-o situație paradoxală, când cei cu gândire și cu comportament care aduce aminte de bolșevici se declară cei mai mari europeni. Haideți să ne debarasăm de mentalitatea sovietică, să nu așteptăm să vină cineva să ne rezolve problemele noastre”, a spus prim-ministrul.

Știrea inițială: Pentru a celebra Ziua Europei și 10 ani ai Parteneriatului Estic, delegația Uniunii Europene s-a angajat să organizeze, pe 11 și 12 mai, un șir de acțiuni în Grădina Publică Ștefan cel Mare și în scuarul Catedralei.

 

Vizitatorii sunt invitați în Orășelul European împreună cu cei mai mici membri ai familiei. Copiii vor avea parte de zone special amenajate pentru distracții.

Întreaga ceremonie se va încheia cu un concert al orchestrei Moldovan National Youth Orchestra și al corului La La Play, care va avea loc în scuarul Catedralei.

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!