Fostul procuror de Chișinău: „Ministrul MAI mi-a cerut să pornesc dosar penal pe numele lui Andrei Tranga”

Fostul procuror de Chișinău: „Ministrul MAI mi-a cerut să pornesc dosar penal pe numele lui Andrei Tranga”

Fostul procuror al municipiului Chișinău, Ion Diacov, spune că, acum cinci ani, a fost îndemnat să deschidă un dosar penal pe numele patronului rețelelor de restaurante „Andy's Pizza” și „La Plăcinte”, Andrei Tranga. Într-o postare pe Facebook, Diacov a scris că o asemenea solicitare a venit din partea fostului ministru MAI. În lipsă de probe, acesta a refuzat însă să se supună indicațiilor.

„Aproximativ cinci ani în urmă, în cadrul unei discuții care a avut loc în biroul fostului ministru al MAI, acesta m-a informat precum că unul din subalternii mei a refuzat în pornirea urmăririi penale în privința omului de afaceri A. Tranga ilegal, lăsînd să se înțeleagă că nu de ochi frumoși... I-am promis ministrului că voi studia materialele cazului și voi decide. A doua zi, am invitat procurorul care a efectuat investigațiile și a dispus neînceperea urmăririi penale. Am ascultat raportul dânsului, am studiat materialele prezentate și am concluzionat că procurorul a adoptat o decizie legală, despre ce l-am informat pe ministrul MAI”, își începe postarea Ion Diacov.

Fostul procuror de Chișinău a menționat că fostul ministru a insistat că „dispune de informații operative, precum că Andrei Tranga a comis o crimă gravă și că, totuși, procurorul din subordine a ascuns „adevărul”, refuzând ilegal în pornirea unui proces penal”. Mai exact, s-a insistat pe pornirea urmării penale.

Publicitate

„Repetat, i-am spus domnului, că materialele de care dispunea Procuratura municipiului Chișinău la acel moment nu permiteau declanșarea urmăririi penale și i-am propus să-mi prezinte informații operative adăugătoare.

Zis și făcut. La indicația ministrului, a sosit un colonel, șef al Direcției investigații operative a MAI. A venit „cu mâinile în buzunare”, adică fără documente, și a început să mă „informeze” oral că A. Tranga se ocupă cu diferite scheme criminale și a însușit sume deosebit de mari... L-am ascultat 5-10 minute și apoi îl întreb: – Dle colonel, dumneata ai venit să-mi faci „agitație” sau să-mi prezinți probe despre presupusa activitate criminală a lui Tranga? Unde sunt documentele prin care puteți confirma informațiile despre care vorbiți? Nu avea nimic. Vorbe goale, pe care dumnealor, cu mare pafos, le numeau „informații operative”, a menționat Ion Diacov.

Acesta scris că, după acest incident, i-a spus ministrului, în cadrul unei întâlniri că „este dus în eroare de subalternii care fac niște jocuri ascunse, dubioase”, sfătuindu-l „colegial” să declanșeze un control de serviciu la acest capitol.

„A doua zi după discuția „colegială” primesc o scrisoare oficială prin care ministrul MAI îmi solicită să reexaminez rezultatul anchetei și să pornesc împotriva lui A. Tranga urmărirea penală. Personal, l-am invitat pe dl Tranga, pe care până atunci nu- l cunoscusem (aceasta a fost prima și ultima întâlnire cu omul de afaceri). I-am dat scrisoarea ministrului MAI s-o citească. Dumnealui a citit liniștit „depeșa”, fără emoții. Mi-a restituit „documentul” și mi-a zis: – Dle Diacov, controlați oficial, eu mită nici dumneavoastră și nici ministrului MAI n-o să vă dau. Dacă merit, pedepsiți-mă, amendați-mă”, își continuă postarea fostul procuror de Chișinău.

Întâlnirea cu Andrei Tranga

„O atare încredere în sine a unui om de afaceri în fața procurorului eu n-am întâlnit până atunci. Am discutat mult despre modul de activitate, despre condițiile de lucru, despre controalele din partea organelor de stat, despre plata impozitelor s.a. A. Tranga m-a informat că firma este controlată destul de des și că de fiecare dată plătește amenzi, dar în „afaceri” cu controlorii nu intră. L-am crezut. I-am solicitat să-mi prezinte o notă amplă despre activitatea economică a firmei, să indice toate veniturile reale și sumele impozitate, am solicitat să-mi prezinte copiile tuturor proceselor-verbale întocmite de controlori și copiile documentelor de achitare a amenzilor. Am fost impresionat”, susține Diacov.

În baza acestor documente, fostul șef al Procuraturii municipiului Chișinău i-a scris ex-ministrului de Interne un răspuns oficial. „S-a supărat. N-a vorbit cu mine vreo trei luni de zile. Apoi i-a trecut supărarea. Mai mult nu mi-a spus nimic despre „schemele” lui A. Tranga. Nu vreau să spun că A. Tranga este un om de afaceri cinstit, precum nu pot spune că dumnealui este criminal. Un lucru îmi doresc: organele de drept, procuratura, judecătorii sunt obligați să opereze numai cu fapte documentate oficial, cu probe concludente și pertinente. Nu cu „informații operative” cu caracter „secret”, expuse oral”, a conchis Ion Diacov.

Proprietarul „Andy's Pizza” și „La Plăcinte”, omul de afaceri Andrei Tranga, a fost reţinut de procurorii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) pe 1 mai. Reținerea a avut loc într-un dosar penal deschis pentru şantaj, iar Tranga ar fi fost reținut alături de alte patru persoane pentru tentativă de deposedare de afacere.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal