„Depozitul datează din anii 1940. Este un depozit la care, anterior, a existat un precedent cu privire la distrugerea anumitor tipuri de muniții. Nu aș vedea probleme pentru a replica această experiență și de această dată. Pentru noi este importantă securitatea din interiorul țării și la nivel internațional. Acest depozit se află nu departe de Ucraina”, a declarat Cristina Lesnic.

Vicepremierul a mai menționat că, până la moment, așa și „nu există un raport clar despre ce se găsește în acest depozit”. „Acele pot genera o situație de criză. Este important de a verifica cum reacționează autoritățile constituționale pentru a asigura această securitate. Cred că o inspecție efectivă, cu participarea persoanelor interesate, inclusiv a OSCE, ar putea să ne ofere o garanție suplimentară că în acest depozit lucrurile sunt bine administrate și să cunoaștem exact ce am putea face cu acele muniții care deja nu corespund criteriilor sale de deținere”, a spus oficialul.

Și Franco Frattini a menționat că, deși misiunea OSCE a încercat de mai multe ori să obțină acces liber în zonă, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au refuzat solicitările. „În primul rând, este vorba de muniții învechite care sunt acolo și care nu pot fi transportate pentru distrugere în alte părți. Ele reprezintă pericol pentru oamenii din zonă. Trebuie de verificat, poate a apărut o abordare mai constructivă în acest sens. Este o întrebare deschisă și pentru mine”, a declarat Frattini.

În cadrul discuțiilor, oficialii au abordat și subiectul introducerii vinietei pentru șoferii care vor să circule în stânga Nistrului.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!