A decis să zboare cu parașuta, doar că a vrut să o facă singură, fără un instructor. A urmat cursurile necesare, iar, recent, s-a hotărât și a sărit.

„Ai sărit și gata. Nu, nu este așa. Mai ales când alegi să o faci singur, fără instructor. Multe ore de curs. De la componența parașutei până la cele mai nefaste accidente care ți se pot întâmpla în aer. „După ce sari, 90% depinde de tine dacă vei rămâne „întreg” sau nu”, așa ne-a spus instructorul”, a povestit Capitolina, potrivit EA.md.


„Am urcat în avion. Încet, încet se înălța. Pe mână aveam atașat un aparat special care difuza înălțimea la care mă aflu. Trei sute de metri. Cinci sute de metri. Ușa avionului era deschisă. Totul era atât de mic de sus. Casele, niște furnici. Oamenii nici nu se vedeau. O mie de metri. O mie patru sute de metri”, a continuat tânăra jurnalistă. 

Săritura în gol

„– „Capitolina, ești gata?”. – „Da”. Stăteam pe o parte. Piciorul drept pe jumătate afară. În jos, gol. Nici un impuls de la creier că ar fi vreun pericol. Am sărit. M-a luat vântul. S-a deschis parașuta. Imediat m-am uitat în sus să verific cursul ei. Era prea mult aer pentru plămâni. Cordoanele parașutei erau împleticite. M-am jucat un pic cu vântul. Am reușit să o readuc la normal. Abia apoi am putut să activez mânerele și să zbor”, a menționat Capitolina.


„Ești sus. Sus, sus. Și ai o lume mică la picioarele tale. Am realizat că sunt într-un punct în care pericolul atinge cote maxime, însă frica, panica sau orice altceva nu și-au găsit loc în corpul meu nici măcar la acea distanță de la pământ. Zburam. Contra vântului. El puternic, eu și mai vânjos conduc parașuta chiar dacă este o presiune extrem de mare. Mă uit la mâna stângă. Acolo era atașat aparatul de înălțime. Jumătate de kilometru. Râul Nistru era atât de mic. Mă uitam în sus, la parașută. O conduceam în același timp. Soarele bătea. Aerul era curat. Eu și parcă un spațiu infinit. Stânga, dreapta. Sus, mijloc, jos. La un moment dat mă apropiam de pământ. Am făcut manevrele necesare și am și aterizat. Am aterizat bine. Și am început să strig că mai vreau”, a spus tânăra.


„Nici cerul nu este limita”

„Efectiv, ai lumea la picioare. Când ești acolo sus la aproape două mii de metri, totul e mic. Iar când sari, simți o libertate de nedescris. Zbori printre nori. Ești singur într-un spațiu imens. Acolo, sus, îți dai seama că ești în cel mai periculos punct, iar în acel punct nu există frică. Acum, că m-am întâlnit cu cerul, am înțeles că nici măcar el nu este limita”, a concluzionat reporterul AGORA.

Capitolina Turculeț a zburat de la 1.500 de metri înălțime, la aerodromul de la Vadul lui Vodă. Costul unui zbor cu parașuta pornește de la 90 de euro.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!