„Am trimis sesizări de reziliere a contractelor tuturor agenților economici care au spații de arendă în subterane. Noi suntem gata să scoatem la licitație trecerile subterane, dar să știm că, timp de 10 - 15 ani, aceste spații sunt întreținute. Nu toți au răspuns. Avem situații în care sunt subcontractați alți agenți. Am informații că agentul economic care are contract cu Direcția Transport a subcontractat alte trei companii care îi plătesc câte 10.000 de lei, iar la Direcție ajung copeici”, a declarat primarul general interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu.

Edilul a menționat că o decizie va fi luată în perioada următoare. 

„Când o să avem informația totalizată și răspuns de la toți, o să facem ședință separată pe acest subiect. Sunt mulți agenți economici pe care nu-i găsim. Sunt mulți agenți economici care au semnat contractul din 2004, dar de atunci nu au dat niciun semn. Noi le-am dat termen de o lună. Vom solicita și intervenția colegilor de la poliție pentru identificarea persoanelor”, a mai adăugat Codreanu. 

Amintim că subiectul trecerilor subterane din Chișinău e de mai mult timp prezent pe agenda publică. Încă în primăvara anului trecut, pe când la șefia Capitalei se afla Silvia Radu (actualmente ministru al Sănătății), un grup de arhitecți au analizat mai multe treceri care urmau să fie renovate. Spre exemplu, autoritățile municipale au anunțat atunci transformarea pasajului subteran de lângă Spitalul Municipal Nr. 1 după standardele din orașele europene: reconstrucția scărilor, pereților, iluminarea pasajului, dotarea cu rampe de acces. Costul eventualelor lucrări de reabilitare au fost estimate la aproximativ 3 milioane de lei. A trecut mai bine de un an de atunci, dar lucrările nu au început.

Puțin mai devreme, în ianuarie 2018, Primăria a anunțat că planifica, pe parcursul anului trecut, să reabiliteze opt pasaje subterane:

- Pasajul pietonal subteran din bd. Dacia, CC „Shopping MallDova” şi Spitalul Clinic Municipal nr. 1;
- Pasajul pietonal subteran din bd. Dacia 18/1, intersecţie cu str. Teilor;
- Pasajul pietonal subteran din bd. Dacia 24/1, intersecţie cu bd. Traian;
- Pasajul pietonal subteran din  bd. Dacia, cartierul „Aeroport”;
- Pasajul pietonal subteran din bd. Negruzzi 10/1;
- Pasajul pietonal subteran din șos. Hâncești, în zona Ministerului Apărării;
- Pasajul pietonal subteran din șos. Hîncești 143/1, în zona „Gara Auto de Sud”;
- Pasajul pietonal subteran din bd. Ștefan cel Mare şi Sfânt 3/1, intersecţie cu str. Ciuflea.

Acestea nu au fost reabilitate nici până astăzi.Între timp, subteranele din Chișinău au ajuns în atenția turiștilor străini: Vlogger englez, după ce a vizitat Chișinăul: E un dezastru. Parcă am fi în Afganistan (VIDEO)

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!