
ANSA pune la îndoială corectitudinea aparatelor de verificare a fructelor și legumelor: „Conținutul de nitrați poate fi identificat doar în laboratoare”
În fiecare an conținutul de nitrați din căpșuni este monitorizat de către specialiști. Cel puțin asta susține Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor prin intermediul unui comunicat de presă. În cadrul Programului de monitorizare pentru anul curent, urmează să fie prelevate 400 de probe pentru investigarea conținutului de reziduuri de pesticide și 272 de probe pentru investigarea conținutului de nitrați.
・
Totodată, Agenția recomandă procurarea produselor doar din locuri autorizate, acolo unde acestea sunt însoțite de certificatul de inofensivitate sau biletul de încercări eliberat de către un laborator acreditat. Potrivit specialiștilor, responsabil de inofensivitatea produselor agroalimentare realizate este producătorul.
Investigațiile pentru determinarea conținutului de nitrați se efectuează doar în laboratoarele acreditate, iar dispozitive digitale din comerț nu pot fi verificate metrologic. Astfel rezultatele obținute cu privire la conținutul de nitrați nu sunt considerate veridice, totodată, limitele maxime folosite de aceste dispozitive nu coincid cu legislația națională.