„Recent, pe piețele de comerț cu amănuntul s-a atestat creșterea sincronizată, bruscă și substanțială a prețurilor la cartofi (de la 7-8 până la 16-17 lei per kg sau cu aproximativ 120%), produs de primă necesitate. Scumpirile respective au afectat semnificativ, în primul rând, starea materială a păturilor sociale cu cele mai mici venituri. Totodată, menționăm că prețurile la cartofi în țara noastră actualmente sunt mai mari cu aproximativ 60% comparativ cu Ucraina”, se arată în demersul semnat de Alexandru Slusari, Maria Ciobanu, Chiril Motpan și Radu Marian.

Citește și: „N-am văzut așa prețuri”. Cartofii, de trei ori mai scumpi decât acum un an (VIDEO)

Aceștia cer răspunsuri la următoarele întrebări:

1. Care este consumul mediu anual al cartofului în Republica Moldova conform datelor statistice multianuale

2. Care este volumul anual de producere a cartofului în perioada 2016-2018 în Republica Moldova (cu specificarea pentru fiecare an)

3. Care este volumul anual al importului de cartofi în perioada 2016-2018, inclusiv din Belarus, Ucraina, Israel și Polonia (cu specificarea pentru fiecare an și fiecare țără)

4. Care este volumul anual al exportului de cartofi în perioada 2016-2018 (cu specificarea pentru fiecare an)

5. Dacă Consiliul Concurenței după scumpirea sincronizată a cartofului s-a autosesizat și a inițiat o ancheta cu privire la existența unui eventual acord de cartel

6. Dacă problema ultimilor scumpiri a fost discutată în cadrul Consiliului pe produs sau în cadrul consultărilor cu Asociația producătorilor de cartofi

AGORA precizează că în piețele din Chișinău un kilogram de cartofi costă în jur de 15 lei, iar în magazine prețul acestora sare, de cele mai dese ori, de 18 lei per kilogram. Deși toată lumea „se minunează” cât de scumpi au ajuns să fie cartofii din comerț, producătorilor le este greu să spună care ar fi motivul scumpirii. Unii dintre importatori vorbesc despre impedimente la vamă, iar cei care achiziționează cartofii de la bazele angro achită prețul solicitat. Află mai multe dintr-un material realizat de AGORA la acest subiect.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!