Deputații ACUM cer explicații privind prețul de comercializare a cartofilor: Suspectăm existența unor înțelegeri obscure (DOC)

Deputații ACUM cer explicații privind prețul de comercializare a cartofilor: Suspectăm existența unor înțelegeri obscure (DOC)

Câțiva deputați ai blocului ACUM cer instituțiilor abilitate să explice scumpirea semnificativă a prețului la cartofi în Republica Moldova, care au ajuns să coste de trei ori mai scump decât în aceeași perioadă a anului trecut.„Avem suspiciuni rezonabile că problema deficitului și scumpirii producției respective a apărut în rezultatul importului în cantități mari în anii precedenți, renunțării, ulterioare, a mai multor agricultori autohtoni la cultivarea cartofului și, în final, a unor înțelegeri obscure dintre un grup restrâns de importatori, care au majorat abuziv prețurile”, declară parlamentarii.

„Recent, pe piețele de comerț cu amănuntul s-a atestat creșterea sincronizată, bruscă și substanțială a prețurilor la cartofi (de la 7-8 până la 16-17 lei per kg sau cu aproximativ 120%), produs de primă necesitate. Scumpirile respective au afectat semnificativ, în primul rând, starea materială a păturilor sociale cu cele mai mici venituri. Totodată, menționăm că prețurile la cartofi în țara noastră actualmente sunt mai mari cu aproximativ 60% comparativ cu Ucraina”, se arată în demersul semnat de Alexandru Slusari, Maria Ciobanu, Chiril Motpan și Radu Marian.

Citește și: „N-am văzut așa prețuri”. Cartofii, de trei ori mai scumpi decât acum un an (VIDEO)

Publicitate

Aceștia cer răspunsuri la următoarele întrebări:

1. Care este consumul mediu anual al cartofului în Republica Moldova conform datelor statistice multianuale

2. Care este volumul anual de producere a cartofului în perioada 2016-2018 în Republica Moldova (cu specificarea pentru fiecare an)

3. Care este volumul anual al importului de cartofi în perioada 2016-2018, inclusiv din Belarus, Ucraina, Israel și Polonia (cu specificarea pentru fiecare an și fiecare țără)

4. Care este volumul anual al exportului de cartofi în perioada 2016-2018 (cu specificarea pentru fiecare an)

5. Dacă Consiliul Concurenței după scumpirea sincronizată a cartofului s-a autosesizat și a inițiat o ancheta cu privire la existența unui eventual acord de cartel

6. Dacă problema ultimilor scumpiri a fost discutată în cadrul Consiliului pe produs sau în cadrul consultărilor cu Asociația producătorilor de cartofi

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal