Potrivit ANSA, în prezent importul de cartofi din Republica Belarus și alte țări efectuează e efectuat de 15 agenți economici.

Pe parcursul a aproape două luni, de la final de martie și până astăzi, ANSA a monitorizat 121 de loturi de cartofi importați din Republica Belarus. „19 loturi au fost neconforme și au fost returnate în țara de origine. Loturile neconforme au fost infestate de obiectul de carantină Clavibacter michiganesis supsp.sepedonicus (putregaiul brun al cartofului) ceea ce a confirmat laboratorul acreditat din România”, anunță ANSA:

ANSA a notificat Serviciul Fitosanitar de Stat din Republica Belarus și a cerut să fie informată despre măsurile întreprinse în vederea neadmiterii exportului de cartof infestat în Republica Moldova. De asemenea, țara noastră a transmis părții beloruse lista producătorilor la care a fost depistat cartoful infestat pentru a fi supuși controalelor.

Începând cu data de 3 mai, nu au fost depistate loturi infestate și nici nu au fost efectuate retururi.

DE CE SUNT SCUMPI CARTOFII?

ANSA precizează că „politica de preț este dictată de piață, iar situația creată ține de micșorarea  suprafețelor însămânțate cu cartof cu cca 2000 ha în ultimii 3 ani, a scăderii producției de cartof de la 214 mii tone la 175 mii tone, precum și a condițiilor climaterice nefavorabile și de sezon”. Totodată, autoritatea spune că moldovenii consumă practic dublu față de cât produce țara noastră - 300 mii tone.

Actualmente, importul de cartofi se realizează din următoarele state: Republica Belarus, România, Ucraina, Federația Rusă, Israel, Republica Polonă, Republica Federală Germania, ș.a.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!