Rainbow Europe verifică anual cum țările de pe continentul european protejează drepturile minorităților sexuale de pe teritoriul lor.

Cel mai bine la acest capitol stă Malta, care are o atitudine pozitivă față de comunitatea LGBT în proporție de 90,35%. Urmează Belgia, Luxembrug, Finlanda și Danemarca, însă față de anul trecut, din top-5 au dospărut Marea Britanie și Franța.

Anul trecut, Republica Moldova s-a situat pe locul 43 din 49, cu 13% toleranță față de comunitatea LGBT. Anul acesta se atestă o ușoară îmbunătățire. 


Totuși, autorii pomenesc că una dintre cele mai mari provocări în combaterea discursul de ură din R. Moldova este lupta cu așa-zisele site-uri de satiră, cum ar fi „Moldovan Dream”. „Deși site-urile web spun explicit ele sunt satirice, un număr mare de cititori le percep ca fiind știri reale. Articolele lor sunt adesea preluate de alte mijloace de comunicare și distribuite pe scară largă. Postările lor sunt în mod vădit homofobe și incită la ură”, spun cei de la Rainbow Europe.

Autorii topului pomenesc și PSRM în raportul lor, despre care spun că „promovează discursul de ură”. Drept unul dintre exemple este adus un citat al lui Ion Ceban, pe atunci candidat la Primărie, care a spus că, dacă va câștiga, va interzice marșul LGBT.

În stabilirea ratei de toleranță se iau în considerare mai multe criterii. E analizată legislația țării, receptivitatea socială, drepturile civile, posibilitatea de căsătorie sau înfiere și alți factori.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!