Cum obțineți acordul autorităților pentru a filma cu drona, dar și ce amenzi riscați? Explicația AAC (VIDEO)

Cum obțineți acordul autorităților pentru a filma cu drona, dar și ce amenzi riscați? Explicația AAC (VIDEO)

Orice filmare cu drona trebuie autorizată. În caz contrar, riscați o amendă. De fapt, regula nu este o noutate. E prevăzută de legislația națională încă din 2012. Astfel, pentru a ridica aparatul de zbor, trebuie să obțineți permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile (AAC), a Ministerului Apărării, dar și a Serviciului de Informații și Securitate.

„Formularea ar fi următoarea: solicitantul se prezintă, prezintă ce dorește să facă, când, prin ce mijloace tehnice și unde. Aceste date interesează toate instituțiile care avizează aceste operațiuni cu aparatele de zbor fără pilot”, a declarat expertul pe drone din cadrul AAC, Anton Danici.

Cât ține de Autoritatea Aeronautică Civilă, prezența solicitantului este necesară cel puțin o dată – atunci când are loc înregistrarea dronei. În rest, permisiunea poate fi solicitată de la distanță, prin poștă. Procedura trebuie repetată la fiecare filmare.

Publicitate

De regulă, solicitantul primește răspunsul în una sau două zile lucrătoare. Acesta poate conține și unele recomandări. „Spre exemplu, existența unei zone alternative de aterizare sau existența unui cordon de securitate”, a spus Anton Danici. „Sau, de exemplu, completarea echipajului. De exemplu, ar putea fi necesar ca utilizatorul dronei să fie asistat de cineva”, a adăugat specialistul principal din cadrul Direcției Reglementări de la AAC, Constantin Vozian.

În prezent, Auritatea Aeronautică Civilă lucrează la un regulament cu privire la utilizarea dronelor. Acesta va include prevederile unui document asemănător care urmează a fi aprobat până la finele verii de Uniunea Europeană.

Pentru a ușura munca instituțiilor care utilizează deseori dronele, autoritățile se gândesc să simplifice procedura de obținere a permisiunii pentru efectuarea zborului.

„Acea entitate ar putea să aibă permisiune nu pentru un anumit zbor, dar pentru o serie de anumite zboruri, cu personal pregătit. Dar acest zbor trebuie realizat de o persoană calificată în modul corespunzător, care activează într-o companie care este autorizată în modul corespunzător. Respectiv, responsabilitatea acelui utilizator este evident una ridicată”, a explicat Constantin Vozian.

Odată cu aprobarea acestui regulament, ar urma să fie modificat și Codul Contravențional. În prezent, acesta prevede deja amenzi de până la 900 de lei pentru persoane fizice și până la 3.000 de lei pentru persoane cu funcție de răspundere. Experții atenționează că, exploatarea necorespunzătoare a dronei poate conduce și la o pedeapsă penală.

„În funcție de consecințele survenite, ar putea fi vorba și de o incriminare a acestei fapte. Dacă vor exista persoane traumatizate, dacă vor exista persoane vătămate, decedate, evident, asemenea fapte cad sub incidența Codului Penal”, a punctat Constantin Vozian.

Deși legea obligă posesorii de drone să solicite permisiunea autorităților înainte de a le ridica în aer, până în prezent, nu a fost aplicată nicio sancțiune. În medie, Autoritatea Aeronautică Civilă recepționează câte una sau două astfel de solicitări pe zi.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal