*Acest material este sponsorizat

7 curiozităţi despre vinul spumant pe care merită să le cunoşti

7 curiozităţi despre vinul spumant pe care merită să le cunoşti

Când e vorba despre o sărbătoare, primul lucru care ne vine în minte este, cu siguranţă, un pocal revigorant de spumant. Este ceva în acea efervescenţă explozivă şi acel sunet al bulelor jucăuşe, care face această băutură să fie mai interesantă şi mai dorită. Dar oare crezi că ştii totul despre această licoare atât de îndrăgită? Organizatorii celui mai rafinat eveniment - Sparkling Party - ţi-au pregătit o serie de curiozități despre vinurile spumante pe care la sigur nu le cunoșteai.

1.    Vinul spumant a apărut „din greşeală”
În sec.XVII Dom Perignon continua, cu succes, tradiţia familiei producînd vin alb în regiunea Champagne, din Franţa. La un moment dat, verificând starea vinului, a descoperit că dopul sticlei a sărit, din cauza schimbului de temperatură (de la joasă la ridicată) şi a trezirii  drojdiilor. În acest mod, s-a produs dioxidul de carbon în sticlă. Curiozitatea l-a făcut să guste din băutură. Se zice că atunci cînd a gustat, a exclamat „Veniţi, eu beau stele”!

2.    Trebuie să-i mulţumim doamnei Clicquot
Această doamnă este responsabilă pentru popularizarea Şampaniei şi transformarea ei într-un produs de lux. Cînd a devenit văduvă în 1805 la vîrsta de 27 ani, Madame Clicquot a preluat afacerea socrului său. În curând, Şampania Veuve Clicquot, precum şi Champagne prin extensie, s-au asociat cu excelenţă, exclusivitate şi un lifestyle très chic .


3.    Varietăţile de spumante sunt numite în dependenţă de zona în care sunt produse.
Vinul spumant este un termen care desemnează  orice vin cu gaze, produse în mod natural. Dar, pentru a putea fi numit Şampanie, vinul trebuie să fie produs după metoda clasică franceză, pe cînd cel produs în alte regiuni ale Franţei se numeşte Crémant. Similar, în Nordul Spaniei se produce Cava, iar în Nord-Estul Italiei- Prosecco.

4.    Aţi numărat vreodată bulele dintr-o sticlă de vin spumant?

Nici nu e nevoie, pentru că Bill Lembeck deja a făcut-o. Într-o sticlă de 750 ml există aproximativ 49 milioane de bule. În fiecare secundă șampania are 30 de bule care se sparg.


5.    Nu este doar pentru sărbători
Cine a zis că spumantele se beau doar la petreceri şi evenimente? Experţii în domeniu asigură că nu există reguli stricte atunci când e vorba de a savura un pic din jocul bulelor. Încercaţi un vin spumant Duminica dimineaţa, cu nişte gogoşi cu vanilie, compot de piersice şi fructe cu frişcă!

6.    Controversa paharelor sau de ce mărimea contează!

Se pare că paharul flute nu mai reprezintă modul tradițional de a savura un spumant. Dacă doriţi să sorbiţi cu plăcere din această băutură, trebuie doar să turnaţi o cantitate mica într-un pahar Coupette, care are o „gură” mai mare. Bulele vor evada mai repede, aşa că veţi avea posibilitatea să simţiţi mai bine aroma şi gustul. Indiferent de paharul ales, aveţi grijă să îl ţineţi de picioruş, ca băutura să rămână rece.


7.    Vreţi să daţi o nouă viaţă perlajului? Doar adăugaţi zahăr!

În cazul în care aţi deschis o sticlă şi aţi lăsat-o, neterminată, pentru a doua zi, nu vă faceţi griji. O cale de a readuce bulele este să adăugaţi un pic de zahăr în pahar, înainte de a turna spumantul. Şi priviţi cum se transformă din vin liniştit în unul perlant…


La Sparkling  Party vă aşteaptă şi alte curiozităţi despre vinurile spumante care trebuie să le cunoaşteți. Nu ratați cea mai tare petrecere, organizată de Complexul turistic „Cricova”, unde veți descoperi poveşti fascinante despre lumea efervescentă a spumantelor!

Biletele le puteți procura online pe iTicketMticketAfisha sau la magazinele specializate „Cricova” (or. Chișinău, str. Sciusev 96; or. Cricova, str. P.Ungureanu 1; or. Cricova, str. Chișinăului 124). 

P.

P.

Vezi și aceste știri
O nouă alertă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău

O nouă alertă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău

Deputat AUR: România nu mai trebuie să finanţeze nici măcar cu un leu Guvernul de la Chişinău

Deputat AUR: România nu mai trebuie să finanţeze nici măcar cu un leu Guvernul de la Chişinău

IGSU și SPPS au organizat un exercițiu tactic comun în clădirea Președinției Republicii Moldova (GALERIE FOTO)

IGSU și SPPS au organizat un exercițiu tactic comun în clădirea Președinției Republicii Moldova (GALERIE FOTO)

Advertoriale
Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
  DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
Cele mai populare
 • 1
  Cum au fost calculate gradele de vulnerabilitate energetică? S-au urmat trei pași
 • 2
  Cum se aplică compensațiile pentru cei cu consum „zero” sau foarte mic de energie în anul trecut. Spătari: Căutăm soluția
 • 3
  Prețul primei de asigurare medicală în formă fixă ar putea crește de trei ori. Cine poate beneficia de reduceri și cât vor achita salariații
 • 4
  Deputatul Dan Perciun și ministrul Marcel Spatari, despre compensațiile la energie: Bugetul e de 5 miliarde, iar înregistrările numără 700 mii de familii (LIVE)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.