1.    Vinul spumant a apărut „din greşeală”
În sec.XVII Dom Perignon continua, cu succes, tradiţia familiei producînd vin alb în regiunea Champagne, din Franţa. La un moment dat, verificând starea vinului, a descoperit că dopul sticlei a sărit, din cauza schimbului de temperatură (de la joasă la ridicată) şi a trezirii  drojdiilor. În acest mod, s-a produs dioxidul de carbon în sticlă. Curiozitatea l-a făcut să guste din băutură. Se zice că atunci cînd a gustat, a exclamat „Veniţi, eu beau stele”!

2.    Trebuie să-i mulţumim doamnei Clicquot
Această doamnă este responsabilă pentru popularizarea Şampaniei şi transformarea ei într-un produs de lux. Cînd a devenit văduvă în 1805 la vîrsta de 27 ani, Madame Clicquot a preluat afacerea socrului său. În curând, Şampania Veuve Clicquot, precum şi Champagne prin extensie, s-au asociat cu excelenţă, exclusivitate şi un lifestyle très chic .


3.    Varietăţile de spumante sunt numite în dependenţă de zona în care sunt produse.
Vinul spumant este un termen care desemnează  orice vin cu gaze, produse în mod natural. Dar, pentru a putea fi numit Şampanie, vinul trebuie să fie produs după metoda clasică franceză, pe cînd cel produs în alte regiuni ale Franţei se numeşte Crémant. Similar, în Nordul Spaniei se produce Cava, iar în Nord-Estul Italiei- Prosecco.

4.    Aţi numărat vreodată bulele dintr-o sticlă de vin spumant?

Nici nu e nevoie, pentru că Bill Lembeck deja a făcut-o. Într-o sticlă de 750 ml există aproximativ 49 milioane de bule. În fiecare secundă șampania are 30 de bule care se sparg.


5.    Nu este doar pentru sărbători
Cine a zis că spumantele se beau doar la petreceri şi evenimente? Experţii în domeniu asigură că nu există reguli stricte atunci când e vorba de a savura un pic din jocul bulelor. Încercaţi un vin spumant Duminica dimineaţa, cu nişte gogoşi cu vanilie, compot de piersice şi fructe cu frişcă!

6.    Controversa paharelor sau de ce mărimea contează!

Se pare că paharul flute nu mai reprezintă modul tradițional de a savura un spumant. Dacă doriţi să sorbiţi cu plăcere din această băutură, trebuie doar să turnaţi o cantitate mica într-un pahar Coupette, care are o „gură” mai mare. Bulele vor evada mai repede, aşa că veţi avea posibilitatea să simţiţi mai bine aroma şi gustul. Indiferent de paharul ales, aveţi grijă să îl ţineţi de picioruş, ca băutura să rămână rece.


7.    Vreţi să daţi o nouă viaţă perlajului? Doar adăugaţi zahăr!

În cazul în care aţi deschis o sticlă şi aţi lăsat-o, neterminată, pentru a doua zi, nu vă faceţi griji. O cale de a readuce bulele este să adăugaţi un pic de zahăr în pahar, înainte de a turna spumantul. Şi priviţi cum se transformă din vin liniştit în unul perlant…


La Sparkling  Party vă aşteaptă şi alte curiozităţi despre vinurile spumante care trebuie să le cunoaşteți. Nu ratați cea mai tare petrecere, organizată de Complexul turistic „Cricova”, unde veți descoperi poveşti fascinante despre lumea efervescentă a spumantelor!

Biletele le puteți procura online pe iTicketMticketAfisha sau la magazinele specializate „Cricova” (or. Chișinău, str. Sciusev 96; or. Cricova, str. P.Ungureanu 1; or. Cricova, str. Chișinăului 124). 

P.

Acest material este un Advertorial comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției AGORA. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.