Aceiași viermi apar într-o altă fotografie recentă, făcută de unul dintre localnici.


Îl vor pe primar la audieri publice

Pentru a discuta problema apei din Floreni, duminică, 12 mai, a fost convocată o adunare sătească la care primarul Alexandru David nu s-a prezentat.


Un grup de locuitori au adoptat o rezoluție pentru a chema primarul la audieri publice. Pentru ca inițiativa să devină realitate, aceasta trebuie să fie aprobată de consiliul sătesc.

Autoritățile s-au apucat de dezinfecție

La scurt timp după adunarea sătească, autoritățile locale au plasat anunțuri prin care informează locuitorii Floreniului despre începerea lucrărilor de dezinfecție a bazinului de acumulare și a rețelei de distribuție a apei din localitate.

Unul dintre localnici, Igor Hîncu (n. r. - fost director al Agenției „Apele Moldovei”) susține însă că autoritățile s-au apucat să dezinfecteze sursele de apă din partea satului unde nu sunt viermi în apă. Acesta este acuzat de primar că încearcă să scoată dividende politice din situația creată, întrucât intenționează să candideze la funcția de primar al localității.

Primarul spune că a rezolvat problema: E o chestiune exploatată politic

Contactat de AGORA, primarul de Floreni, Alexandru David, a declarat că problema viermilor din apa din Floreni a fost rezolvată, iar viermii din apă au apărut în urma unor lucrări executate de un localnic, și nu din sondele din localitate. „O persoană fizică a săpat la canalizarea individuală, care mergea peste apeduct. Dar noi căutam și nu găseam unde-i pricina. Dar viermii nu-s din sonde, că a fost și medicina preventivă și a luat probe”.

Edilul a menționat că apa din Floreni nu este potabilă, ci menajeră, și că aceasta ar fi conformă standardelor de calitate: „Noi apă potabilă procurăm pentru grădiniță, pentru școală”.

„Au fost astăzi de la Centrul de Medicină Preventivă raional, au luat probe și au constatat că nu e adevărat ce spun ei. Acela e un candidat la primar împins de Valeriu Munteanu (n. r. - fostul primar de Floreni și ministru al Mediului din partea PL). E un fals politic, ei se pregătesc de alegerile locale care se apropie. E un PR pe care-l face Valeriu Munteanu”, ne-a spus primarul, menționând că toate actele care dovedesc că apa este conformă normelor legale pot fi consultate la conducerea întreprinderii Floreni-Service, responsabilă de rețeaua de apeduct din sat.

Problema apei, un subiect mai vechi

În luna februarie curent, AGORA a filmat un reportaj la Floreni, iar problema viermilor în apă era actuală și atunci. Autoritățile locale sugerau că apa din cele patru sonde din localitate este curățită periodic, dar că pentru o apă de bună calitate sunt necesare filtre performante, pentru care nu sunt bani.

La începutul anului, o localnică care a găsit viermi în apă a adresat o petiție Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Potrivit instituției, calitatea apei a scăzut din cauza lucrărilor de reparație de la o sondă arteziană. Totodată, examenul de laborator a arătat doze peste limita admisă la anumite substanțe chimice (mai AICI multe detalii).

Cei circa 4.000 de locuitori ai comunei Floreni sunt aprovizionați cu apă de la patru sonde arteziene de mare adâncime.

Citește și: Floreni: Viermi și substanțe chimice peste limita admisă în apa din robinete (VIDEO)

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!