„Să vină sirienii, bețivii și Donbasul” - prima carte de storytelling din țara noastră, publicată de o jurnalistă

„Să vină sirienii, bețivii și Donbasul” - prima carte de storytelling din țara noastră, publicată de o jurnalistă

Jurnalista Polina Cupcea, una dintre autoarele proiectului „Oameni și Kilometri” adună într-o carte cele mai interesante povești ale oamenilor, culese de ea de când a lansat proiectul. Cartea va fi intitulată „Să vină sirienii, bețivii și Donbasul (portrete și reportaje) și va fi lansată joi, 16 mai, la ora 18:15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126).

Autoarea, despre volum

„Cartea „Să vină sirienii, bețivii și Donbasul” apărută la Editura Cartier e o premieră pentru Republica Moldova. E prima carte de storytelling apărută pe hârtie în țara noastră! Și mă bucur că ne-a reușit, împreună cu dl Erizanu, să adunăm într-un volum de 164 de pagini cele mai frumoase storytellinguri, apărute pe portalul www.oamenisikilometri.md sau, cum le mai numim noi, povești. Sunt povești despre Oameni reali, cu istorii amare și vieți dărâmate. Deși trec prin grele momente de cumpănă, ei reușesc să dea dovadă de curaj și putere nebănuită în lupta lor cu morile de vânt ( și aici mă refer la legi, reforme, politici, care, pur si simplu, îi înconjoară). Și sunt extrem de fericită și mândră că poveștile lor au ajuns să fie tipărite pe hârtie, nu doar online! Astfel, exemplele lor vor putea ajunge la mai mulți Oameni!”, a declarat pentru redacția noastră colega Polina Cupcea.

Editori, despre carte

„„Oamenii trosnesc de bucurie când o zăresc”, scrie Polina Cupcea în textul „Medic la sat. Scor 1:6”, despre Elena Ivanschi, doctorița de familie care trebuie să se îngrijească de sănătatea și bolile a 5000 de trupuri și suflete. Cam același lucru îl pățește cititorul când dă peste reportajele și portretele Polinei, o jurnalistă teribilă, cu un scris limpede și drept-la-țintă și o atenție stăruitoare pentru partea invizibilă a lumii în care trăim. Polina știe să spună povești, știe să scrie la fel de bine și despre violență, și despre bunătate, știe să asculte. Avem nevoie de textele ei care scot la lumină o lume făcută din nedreptate și neputință, așa cum 5000 de trupuri și suflete au nevoie de un doctor bun”, a notat Luiza Vasiliu, editor coordonator la scena9, România.

„Un reporter bun face două lucruri: în orice loc în care merge, stă, vede și ascultă. Iar apoi, după ce a strâns suficient material, transformă o poveste particulară într-una universală. Polina Cupcea nu doar că le face pe amândouă, dar lumea pe care alege s-o exploreze e a celor pe care societatea moldovenească a ales – din rea voință ori din neputință – să-i abandoneze. Sunt oameni ce trăiesc de azi pe mâine, mame singure, femei-polițist, medici de țară, copii scăpați printre degetele sistemului. Însă Polina le redă demnitatea lăsându-i, timp de pagini întregi, să trăiască alături de noi și să ne vorbească. Gingășia cu care reporterul se uită la cei nevăzuți și îi ascultă pe cei neascultați e rară. Șansa de a avea o zi de mâine mai bună nu e doar a noastră, a celor mai privilegiați – e a tuturor, și reportajele Polinei ne reamintesc asta”, declară Cristian Lupșa, Editor DoR (Decât o Revistă), România.

Despre autoare

POLINA CUPCEA s-a născut la 23 mai 1988, la Orhei. Este absolventă a Academiei de Arte din Chișinău, specializarea actorie. Debutul jurnalistic începe odată cu absolvirea Școlii de Studii Avansate în Jurnalism, în 2013, la Ziarul Național. Urmează câteva colaborări cu Ziarul de GardăAdevărul MoldovaTimpul și Jurnal de Chișinău. În februarie 2016, alături de câțiva jurnaliști independenți, înființează proiectul „Oameni și Kilometri”, primul portal de storytelling din Moldova.

La concursul Superscrieri din România, organizat de Fundația Friends for Friends, în decembrie 2017, a obținut locul 2 și 3 pentru două dintre patru longread-uri nominalizate (fiind catalogată de juriu drept „revelația anului”). În anul următor, decembrie 2018, este desemnată la Gala Anuală a Clubului de Presă organizată de Centrul de Jurnalism Independent din Republica Moldova „Cea mai bună jurnalistă a anului” la categoria longread/storytelling. Din octombrie 2016 este reporter și președintele portalului „Oameni și Kilometri”.

Să vină sirienii, bețivii și Donbasul (portrete și reportaje), de Polina Cupcea poate fi procurată și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe shop.cartier.md/

Ebooks Cartier sunt pe iBooks sau pe shop.cartier.md/


Vezi și aceste știri
Paștele Blajinilor de pe 6-7-8 iunie rămâne în vigoare. Chicu: „Foarte mult va depinde de modul cum ne vom comporta în aceste zile”

Paștele Blajinilor de pe 6-7-8 iunie rămâne în vigoare. Chicu: „Foarte mult va depinde de modul cum ne vom comporta în aceste zile”

Centrele comerciale își reiau activitatea de la 8 iunie, dar restaurantele și locurile de divertisment rămân închise

Centrele comerciale își reiau activitatea de la 8 iunie, dar restaurantele și locurile de divertisment rămân închise

Postul Jurnal TV, avertizat public de CA pentru un reportaj despre romii de la Soroca

Postul Jurnal TV, avertizat public de CA pentru un reportaj despre romii de la Soroca

Advertoriale
Librarius anunță oferta specială pentru cei mici: cărți pentru copii cu REDUCERI de 20%

Librarius anunță oferta specială pentru cei mici: cărți pentru copii cu REDUCERI de 20%

Vânzările online nu mai sunt viitorul, dar prezentul! Ce este un marketplace și cum funcționează

Vânzările online nu mai sunt viitorul, dar prezentul! Ce este un marketplace și cum funcționează

Relansează-ți afacerea cu Linia de Credit Rapid IMM de la Victoriabank

Relansează-ți afacerea cu Linia de Credit Rapid IMM de la Victoriabank

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
  Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările
 • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Rata natalității, înregistrată în 2019 în RM, este cea mai joasă din ultimii 5 ani
 • Cum arată Cenușăreasa, Rapunzel sau Ariela, însărcinate? 12 imagini de poveste cu burtici...
Cele mai populare
 • 1
  Ion Chicu nu poate spune când se vor redeschide grădinițele, dar nu exclude că starea de urgență în sănătate s-ar putea prelungi și în luna iulie
 • 2
  Fostă ministră a Sănătății, despre situația COVID din Moldova: „Numărul de cazuri și numărul de decese care ni se raportează nu corespund adevărului”
 • 3
  Premierul, despre tragedia de la Hîncești: „Noi toți suntem vinovați și toți purtăm responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat”
 • 4
  Se caută sponsori pentru Partidul Democrat. Pavel Filip: „Trăim din finanțările pe care le avem de la stat”
Autentificare
Creează cont