Deputații consideră că prevederile actuale ale legii sunt abuzive pentru că:

- forțează absolventul să restituie întreaga sumă într-o tranșă;

- nu există o metodologie clară și transparentă de calcul a costurilor care trebuie rambursate;

- lasă loc pentru interpretări referitor la perioada și categoria de studenți cărora li se aplică aceste prevederi;

- salariile personalului medical sunt mici, iar condițiile de muncă proaste.

Cei doi deputați susțin că prevederile actuale sunt implementate defectuos, adoptate cu neglijarea totală a intereselor absolvenților și propun următoarele modificări:

  1. Etapizarea plăților de rambursare. Oferirea unui termen de la 3 până la 5 ani în care absolventul să poată întoarce costul studiilor.
  2. Aprobarea Regulamentului rambursare și calcul a costului studiilor de către Guvern. În vederea sporirii transparenței și imuabilității prevederilor, considerăm oportun ca Regulamentul să fie aprobat de către Guvern și nu de către Minister.
  3. Introducerea mențiunii în lege că noile prevederi privind obligativitatea rambursării costurilor studiilor se aplică doar pentru perioada de studii începând cu 01.09.2018. Aceasta prevedere va elimina incertitudinea care există la moment și nu va lăsa loc pentru speculații și interpretări.
  4. Plafonarea costului care urmează a fi rambursat la nivel taxelor totale de studii percepute de la studenții moldoveni care își fac studiile la contract. Prevederea vine să elimine situația alogică când studenții la buget pentru aceleași servicii sunt forțați să restituie o sumă mai mare decât taxele achitate de către studenții la contract.

Deputații spun că vor colecta semnături de la studenți în susținerea inițiativei.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!