În realitate, doar trei vagoane de tip restaurant ce vor fi expuse la Gara de Est din Paris au aparţinut trenului Orient-Expres, care a circulat între 1883 şi 1977 între Paris şi Istanbul via Viena mai întâi şi ulterior prin Veneţia. Celelalte patru vagoane de tip salon expuse sunt şi mai spectaculoase, chiar dacă nu au ajuns până pe malul Bosforului. Materialul rulant utilizat de Compania Internaţională de Vagoane de Dormit era interschimbabil între diferite trenuri.

„Compania nu utiliza vagoane salon pentru Orient Express. Acestea erau rezervate pentru călătorii mai scurte precum Trenul albastru spre Coasta de Azur”, explică Arthur Mettetal, responsabil cu patrimoniul la SNCF.

Însă, tocmai într-unul din aceste vagoane salon de tip Pullman a fost filmat celebrul film „Crima din Orient-Express” în anul 1973, după romanul Agathei Christie. „Brusc acest vagon a devenit "stilul Orient Express" în imaginarul colectiv, cu incrustaţii, buchete de flori, bar şi pian. De fapt, cinematograful a fost cel care a creat această imagine”, subliniază Arthur Mettetal.

„Evident, dorinţa noastră este ca Orient Express să ruleze din nou în toată Europa”, confirmă directorul general de la SNCF, Guillaume Pepy.

Echipele firmei franceze au găsit vagoane de epocă în Polonia. Acum urmează să vadă dacă pot fi adaptate la confortul modern şi să transporte pasageri. „Este un proiect la care lucrăm şi cred că la vară vom fi în măsură să decidem dacă ne lasăm sau nu în această aventură”, explică directorul SNCF.

Deși originalul Orient Express a fost o linie feroviară internațională de lux creată prin negocieri extraordinare cu toate statele prin care trecea, ea a devenit legendară prin romanul Crima din Orient Express de Agatha Christie. Cele două orașe de la capetele liniei erau Paris și Istanbul.

Actualul Orient Express nu mai face legătura dintre Paris și Istanbul. Până în 2007 mai unea, într-o o călătorie nocturnă, Paris cu Viena. Ultima călătorie pe această rută a avut loc pe data de 8 iunie, 2007. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!