De la începutul acestui an agricultorii moldoveni au primit subvenții în sumă de 550 milioane de lei. În consecință au fost create 239 locuri noi de muncă și a 286 locuri de muncă sezoniere. Sprijinul este oferit prin intermediul Fondului național de dezvoltare a agriculturii și a mediului rural, care în acest an constituie aproximativ 900 mln de lei.
Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a acceptat pentru plată dosarele depuse de 440 de fermieri care vor primi subvenții pentru dezvoltarea afacerilor agricole în sumă de 64,4 milioane de lei. În total, Agenția a recepționat până în prezent 887 cereri de sprijin financiar, cu aproape 10% mai mult comparativ cu numărul de dosare recepționate în perioada similară a anului trecut.
Cele mai multe cereri de subvenționare sunt pentru achiziția de tehnică și utilaj agricol. În acest sens, conform situației de la mijlocul lunii mai, AIPA a autorizat spre plată 272 dosare, în valoare totală de circa 28 mln de lei, pentru achiziția a 790 unități de tehnică și utilaj agricol performant.
Agricultorii solicită, de asemenea, subvenționarea investițiilor în dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare. Până în prezent au fost autorizate spre plată 31 de dosare din totalul de 79 de cereri depuse. În rezultat, aproximativ 20 de milioane de lei sunt oferiți pentru crearea și modernizarea a 73 unități de procesare a producției agricole.
În top mai sunt și subvențiile pentru înființarea și modernizarea plantațiilor multianuale și defrișarea celor neproductive. În acest sens, AIPA a reușit să autorizeze spre plată 81 dosare recepționat din cele 180 cereri de solicitare a sprijinului financiar. Valoarea subvențiilor autorizate, în acest sens, constituie 7,6 milioane de lei.
Totodată, anual, 5% din valoarea Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, ceea ce constituie circa 45 mln de lei, sunt direcționate pentru acordarea subvențiilor în avans pentru tineri și femeilor fermier ce se lansează pentru prima dată în proiecte start-up.
Vezi și aceste știri

Top șapte orașe din R. Moldova cu cea mai mare proporție a tinerilor: Bălți, Ungheni și Chișinău, pe primele locuri (INFOGRAFIC)

Troleibuzele 17, 28, 34 și autobuzul 23 își schimbă rutele de circulație pentru 12 zile. Mai multe străzi intră în reparații
