Pavel Grigorciuc rămâne în arest preventiv. Voronin și Bodnarenco s-au oferit în calitate de garanți

Pavel Grigorciuc rămâne în arest preventiv. Voronin și Bodnarenco s-au oferit în calitate de garanți

Judecătoria Buiucani a decis prelungirea arestului preventiv pe numele lui Pavel Grigorciuc, activistul care l-ar fi agresat pe deputatul democrat Sergiu Sîrbu la intrarea într-un local din centrul Chișinăului. Magistrații au respins cererea apărării de a schimba măsura preventivă și a admis demersul procurorului, prelungind arestul pe un termen de 30 de zile, până la data de 19 iunie.Sergiu Sîrbu a lipsit de la ședința de judecată. În schimb, au venit comuniștii Vladimir Voronin și Elena Bodnarenco. Foștii deputați s-au oferit în calitate de garanți pentru Grigorciuc.

Avocatul lui Grigorciuc: În R. Moldova nu există justiție, instanțele sunt supuse total lui Plahotniuc

Potrivit avocatului lui Pavel Grigorciuc, Eduard Rudenco, instanța de judecată este controlată politic de către liderul democraților, Vlad Plahotniuc. Totuși, acesta va ataca decizia instanței de prelungire a arestului preventiv.

Publicitate

„Am pledat pentru respingerea demersului procurorului. Considerăm că această cauză penală n-ar fi trebuit să fie pornită. Nu sunt semnele calificative de infracțiune. Nu putem vorbi, în esență, de existența cauzei penale. Pentru mine e clară decizia de astăzi, dacă această cauză a fost pornită cu încălcări grave a procedurii penale. Și mai putem să vorbim acum din ce cauză demersul procurorului a fost considerat de instanță mai relevant decât cererea noastră privind atribuirea pentru Grigorciuc a unei măsuri preventive mai blânde? E o instanță capturată, ca toată justiția din Republica Moldova. Ei execută comenzile politicienilor, poate și ale lui Sergiu Sîrbu. Ei vor ca cetățenii care ridică mâna împotriva lor sunt pedepsiți mai grav. Noi nu avem instanțe de drept și nici structuri de drept în acest stat. Sunt total supuse politic de oligarhul Plahotniuc și sculele lui”, a declarat avocatul activistului.

„Pentru palma dată de Grigorciuc nu poate surveni răspunderea penală. Ea trebuie pedepsită contravențional, cu amendă, și nu penal”, a declarat Eduard Rudenco.

„Vom contesta, desigur, această decizie. Dar dacă instanța de fond a decis așa, atunsi să sperăm că cea mai controlată politic instanță, Curtea de Apel Chișinău, să decidă altfel...”, a adăugat avocatul, sugerând că se așteaptă la o sentință de condamnare în acest caz.

Rudenco a mai menționat că i se pare ciudat că incidentul de la intrarea în localul în care a fost agresat Sîrbu nu a fost înregistrat de nicio cameră de supraveghere a restaurantului. „Acolo sunt camere care înregistrează 24/24 în exterior și în interior. Dar exact atunci și exact acolo, când s-a întâmplat incidentul, nu există înregistrarea în memoria camerei”.

Voronin și Bodnarenco s-au oferit în calitate de garanți

Foștii deputați din partea PCRM, Vladimir Voronin și Elena Bodnarenco, și-au exprimat intenția de a deveni garanți pentru eliberarea din arest al lui Pavel Grigorciuc. Potrivit tv8.md, cei doi comuniști au depus o garanție în bani a câte 2.500 de lei.

...

Vladimir Voronin (în prim-plan) și Elena Bodnarenco (în mijloc), la ședința de judecată. Foto: TV8

Potrivit fostului șef al statului, dosarul lui Grigorciuc este o răfuială politică. „Acesta este un spectacol, o răfuială. Ceea ce s-a petrecut între Grigorciuc și Sîrbu este o încălcare administrativă, ea trebuie pedepsită printr-o amendă. Dar aceasta este o răfuială politică împotriva acestei persoane”, a spus președintele PCRM.

Amintim că Grigorciuc se află în arest preventiv de aproape două luni, timp în care s-a plâns că este ținut în condiții degradante.

Acesta este suspectat că i-ar fi cauzat democratului Sergiu Sîrbu o comoție cerebrală în urma unei lovituri. Incidentul a avut loc pe 21 martie, după prima ședință a Parlamentului, la intrarea într-o cafenea din Grădina Publică Ștefan cel Mare. Grigorciuc a spus că nu i-a dat decât o palmă deputatului, după ce acesta l-a insultat.

Pavel Grigorciuc riscă să fie privat de libertate pe un termen de la 3 la 5 ani.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal