Portalul zugo.md a publicat o știre intitulată „Un terorist, complice la atacurile din Siria, a fost prins pe teritoriul Republicii Moldova”. Autorul textului face trimitere la o știre a agenției Regnum, fără a obține o confirmare sau infirmare de la autoritățile Republicii Moldova.


Această știre a fost preluată de portalul stiri.md. La rândul său, această redacție a ales să formuleze titlul Terorist din Siria, căutat peste tot, găsit într-un sat din Moldova”. Și în acest caz, instituțiile abilitate nu au fost contactate pentru verificarea informației.


Și site-ul noi.md a publicat o știre la acest subiect. Mai exact, au preluat-o de pe site-ul point.md.Nici de această dată jurnaliștii nu au solicitat o confirmare de la autoritățile de profil.

Agenția rusă Regnum este sursa de la care s-au inspirat site-urile moldovenești de știri. În continuare, puteți vedea fragmentul de text unde se face referire la Republica Moldova.


Instituțiile abilitate nu cunosc un astfel de caz

Eventuala reținere a unui terorist, participant la atacuri în Siria și aflat în căutare internațională, este un caz de interes public. În condițiile în care nici o știre la acest subiect nu conținea o confirmare din partea instituțiilor de profil din Republica Moldova, am decis să aflăm dacă un astfel de infractor a fost, într-adevăr, reținut aici.

Rând pe rând, am rugat ofițerii de presă de la SIS, Poliție și Procuratura Generală să verifice dacă în Republica Moldova a fost înregistrat un caz de reținere a presupusului terorist la care se face referire în știrile enumerate mai sus.

Ofițerul de presă al Poliției, Mariana Bețivu, ne-a comunicat că instituția nu cunoaște despre un asemenea caz.

Același răspuns l-am primit și de la șefa serviciului de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru.

Și ofițerul de presă al Serviciului de Informații și Securitate, Daniela Mânzat, ne-a spus că instituția nu confirmă această informație.

Prin urmare, știrea recentă, apărută la mijlocul lunii mai, despre reținerea în Republica Moldova a unui terorist este un fals.

Articolul face parte din modulul Fact-Checker, lansat de AGORA. Este vorba de un instrument prin care ne propunem să separăm adevărul de minciună. Aici utilizatorii vor găsi fapte și declarații ale persoanelor publice, dar și informații distribuite de instituții media propagandistice, care vor fi supuse verificărilor „pe fapte”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!